Депутати готують валізи. З готівкою...

Вчора Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який дозволяє вивозити за кордон готівку в будь-якій валюті і без обмежень. За нього проголосувало 258 депутатів за необхідних 226. Автори законопроекту – депутати-регіонали Воропаєв, Прасолов і Хомутинник – вважають, що його прийняття дасть можливість лібералізувати валютний ринок. «Вечірку» зацікавило, чому депутатам закортіло ліберально та необмежено вивозити готівку саме у розпал політичної кризи. Адже обмеження на вивіз готівки за межі України існують з першого дня незалежності. Останнім правовим документом з цього приводу була постанова Нацбанку № 289 від 12.08.2005 р. Згідно з нею фізична особа може вивезти без декларації 3000 грн., а за умови письмового декларування – 10 000 грн. Із запитанням, навіщо потрібні ці зміни, ми звернулися до Сергія Яременка – відомого фінансиста, який донедавна обіймав посаду заступника голови Нацбанку.
– Цей законопроект, – зазначив пан Яременко, – вже півтора місяці намагаються проштовхнути його автори, незважаючи на негативне ставлення Мінфіну і Нацбанку. Я його читав, і можу сказати, що необмежений вивіз готівки – лише одна з небезпек, що він містить. У ньому закладена купа моментів, що в разі прийняття дадуть необмежену можливість для нелегальних та напівлегальних афер і махінацій. Це було очевидним для фахівців Міністерства фінансів та НБУ, на яких протягом цих півтора місяці чинився значний тиск. На мою думку, «лібералізація» такої шиби навряд чи прикрашає Україну в очах того ж ЄС. Готівка – це, в першу чергу, безконтрольні кошти. Будь-який безготівковий переказ не пройде повз увагу податкових служб. Чого не скажеш про готівку… А те, що закон прийнятий в першому читанні, саме зараз викликає невеселі думки.
У той же час Міністерство фінансів повідомило через прес-службу про стурбованість уряду можливим погіршенням фінансово-економічного стану через політичну нестабільність. Зокрема, йдеться у повідомленні,  збільшенням попиту на іноземну валюту.