Розкольники

На Майдані нове революційне шоу. Активісти «Донецької республіки» приїхали доводити свою автономію і блокувати рух прихильникам «помаранчевих» сил

Над блакитно-малиновим майданом Незалежності учора з’явилися нові прапори – триколір з горизонтально розташованими чорною, синьою, червоною смугами з написом «Донецька республіка» і гербом Російської Федерації – двоголовим орлом. Це новоприбулі 300 активістів донбаської молодіжної організації «Донецька республіка», які у вівторок приїхали до столиці. Вчора вони встановили власне наметове містечко біля монумента «Україна». Сьогодні в столиці можна побачити п’ять таких прапорів на майдані Незалежності і три – на торговому центрі «Глобус».

«Єдина українська держава – це утопія, – говорить активіст «Донецької республіки» Ярослав Копл. – На Донбасі ми маємо серйозне значення для людей, бо наша мета – це федералізація держави. Якщо цього не зробити, то в Україні проллється кров. Це провокує сьогоднішній майдан Незалежності».

Активісти «Донецької республіки» мають намір залишатися в Києві кілька днів, поповнення своїх рядів у найближчий час вони не очікують. За словами Ярослава Копла, вони приїхали до Києва, аби підтримати «блакитних» у «нелегкі часи, бо від «помаранчевих» можна очікувати будь-якої провокації». «Якщо треба буде, – говорить Ярослав Копл, – то ми будемо блокувати дороги «помаранчевим» активістам».

За словами активістів «Донецької республіки», на «своїй» землі їх увесь час переслідує СБУ. Регулярно проводяться «чистки» та обшуки їхніх офісів. Але в столиці, як це дивно, міліція досить спокійно віднеслася до «нових гостей».

Нагадаємо, під час президентських виборів 2004 року незадоволені перемогою Віктора Ющенка керівники південно-східних областей заявили про намір утворення під назвою «Південно-східна українська автономна республіка». Це умовне державне утворення отримало серед його противників глузливу назву «ПІСУАР». Прокуратура тоді оголосила про відкриття кримінальних справ за фактом зазіхання на територіальну цілісність держави, але згодом ті справи було закрито.

Цього разу СБУ вирішило утриматись від коментарів. Прес-секретар Марина Остапенко заявила «Вечірці», що не буде коментувати того, що знаходиться поза її компетенцією. А якщо хтось «напише у себе на спині «я за Донецьк» і буде бігати Майданом», то ним займатися не будуть.