Квартири другого ґатунку

Житло у новому будинку буде соціальним  за площею, а не за ціною

На вулиці Милославській, 23-д (Троєщина) невдовзі розпочнеться зведення 25-поверхової висотки на 116 квартир, призначених для соціально незахищених верств населення. Архітектурне рішення проекту із зауваженнями схвалила містобудівна рада.
Зовні будинок на фоні оточуючих споруд виглядає таким собі монстриком-хмарочосом. І ще невідомо, чи погодяться місцеві мешканці на це будівництво, оскільки громадських слухань ніхто не проводив. Однак замовник, ТОВ «ДП «Міськжитлоінвестбуд», не дуже цим переймається, адже на околицях міста, де багато вільного місця для будівництва, народ зазвичай не дуже агресивний. Та найцікавішим у доповіді Віктора Довгича (він представляв проект від імені ТОВ «Печерська архітектурна майстерня») було те, що квартири тут будуть другого класу, оскільки споруду зводитимуть за бюджетні кошти. Роздивившись планування, начальник «Київдержекспертизи» Анатоль Кармінський висловився: «Трикімнатні квартири площею 75 квадратних метрів для «сталінок» були розкішшю, а зараз це – позавчорашній день. До того ж, у них не передбачено навіть елементарних зручностей – вбудованих шаф, комор тощо. І ще: після 16-го поверху вартість будівництва різко зростає, тож про яке дешеве житло може йтися?». Представник замовника реагував на це дивно: «Бажаючі придбати таку трикімнатну квартиру площею 70 метрів будуть щасливі. Тим паче, що для них це – справді дешеве житло. За двокімнатну вони заплатять 65 тисяч доларів, за трикімнатну – лише 150 тисяч».
Однак він скромно промовчав, що фактично ціна квадратного метра в новобудові буде втричі вищою за мінімальну вартість. До того ж, програма соціального житла передбачає його надання на безоплатній основі.
Дебати архітекторів звелися до незначних деталей проекту. У своєму резюме головний архітектор Києва Василь Присяжнюк зазначив: «Архітектурне рішення можна погодити, але рекомендувати проектантові поліпшити планування квартир. Проектом потрібно передбачити засклити балкони і лоджії».

ДОВІДКА
Сьогодні у Києві пропонують у новобудовах квартири площею: 2-кімнатні – від 76 кв. м; 3-кімнатні – від 104 кв. м; 4-кімнатні – від 121 кв. м; 5-кімнатні – від 194 кв. м;
6-кімнатні – від 213 кв. м. Залежно від місця розташування та елітності будинку ціна квадратного метра: від 3 тис. грн. на околицях, 10 тис. грн. у Святошині, до десятків тис. доларів на Печерську. Придбати таке житло може кожен бажаючий, аби були гроші. У Житловому кодексі України сказано: «Норму жилої площі встановлено в розмірі 13,65 кв. м на одну особу. Жиле приміщення, що надається громадянам для проживання, має бути благоустроєним стосовно до умов даного населеного пункту, відповідати встановленим санітарним і технічним вимогам. При наданні жилих приміщень не допускається заселення однієї кімнати особами різної статі, старшими за дев’ять років, крім подружжя. Не допускається також заселення квартири, збудованої для однієї сім’ї, двома і більше сім’ями або двома і більше одинокими особами». Саме виходячи із цих норм і зводиться соціальне житло. У Києві цього року за бюджетні кошти планується звести п’ять будинків із соціальним житлом, в якому розкошів не буде.