Від гвинта

Студенти Національного авіаційного університету ризикують опинитися на вулиці

Минулого тижня серед студентів НАУ почалася справжня паніка – розповсюдилися чутки про те, що їх виженуть із гуртожитків. У НАУ навчається 18 500 осіб, приблизну кількість молоді з інших міст підрахувати важко, проте місця у гуртожитках суворо лімітовані і їх не вистачає.

«До 30 червня студентів ніхто не буде турбувати, бо триватиме навчальний процес», -– прокоментував ситуацію Петро Станко, директор студмістечка. За його словами, надалі планується розселити студентів по інших гуртожитках, відповідно до факультету. «Коли ми приймали таке рішення, то брали до уваги виховний аспект та результати аналізу, що проводився раніше», – сказав він. Він пояснив це потребою «ущільнити» студентів, щоб з’явилися місця для майбутнього першого курсу. Адже у зв’язку з тим, що нині не існує чітко закріпленої за певним факультетом житлоплощі, адміністрація вирішила провести реорганізацію у студмістечку і до початку навчального року переселити абсолютно всіх студентів на інші місця.

Утім, коли «Вечірка» звернулася за роз’ясненнями до начальника управління гуманітарного розвитку університету Степана Дичковського, то почула протилежне: «Студенти мають виселитися з гуртожитків одразу ж після 30 червня – кожний з них підписував угоду на 10 місяців проживання згідно з нормативними документами. Переселення проводиться з метою наведення порядку в студмістечку. Заселитися на нові місця студенти зможуть, починаючи з 20 серпня». При цьому, за словами представників вузу, переселенням займатиметься спеціально створена комісія. Ця «комісія з поселення» розпочне свою роботу лише з 15 квітня. Вона встановлює прохідний бал на поселення, враховуючи поведінку студента під час проживання, та вирішує питання щодо рекомендації студента на подальше заселення. Саме її створення є абсурдом, на думку студентів, – воно завдає зайвого клопоту молоді, яка замість навчання повинна бігати за дозволом на проживання. Тож студентів можуть зробити безпритульними через показники успішності, а це, зрозуміло, дратує спудеїв.

Найбільше, що турбує молодь, – доведеться залишати кімнати, де був зроблений власними силами ремонт.

«Ми зробили у кімнаті косметичний ремонт, у який, до речі, вклали свої гроші, зручно облаштувалися, а нині доведеться переїжджати на інше місце, – говорить студентка I курсу Ярослава Ж. – Для мене це проблематично, адже я мешкаю далеко за межами Київської області, тому замислююся над тим, щоб зняти кімнату – це хоч і не дешевий, проте стабільний варіант».

Голова студради Олександр Нагурський на питання щодо реорганізації студмістечка відповів заспокійливо: «Планується збільшити кількість місць для проживання за рахунок ліквідації спортзалів та читалень у гуртожитках на 550. А клопоти студентів щодо переселення марні, була створена комісія з оцінки кімнат – нікого з тих, хто зробив ремонт не переселять у гірші умови».