Весняний розпродаж «Шахтаря»

Чемпіон України, судячи з останніх подій, готовий змінити пріоритети в своїй діяльності. Ще минулого року Ринат Ахметов, президент донецького клубу, відмовлявся відпускати футболістів до інших колективів, аргументуючи свою позицію високими турнірними прагненнями «Шахтаря». Тепер він – найактивніший продавець на трансферному ринку.

Рекордсмен
однієї шостої
суходолу
Роль першої ластівки відіграв Агахова. Гірники продали скандального нігерійця до британського «Вігана» взимку, виручивши за нього п’ять мільйонів американських доларів. І хоча ці гроші виявилися вдвічі меншими за ті, що сам «Шахтар» виклав кілька років тому, купуючи юного африканця, загальний виграш перевершив усі сподівання. Це й не дивно, бо розмір річної платні футболіста перевищував мільйон євро!.. Вдала фінансова операція надихнула донецьких менеджерів на нові трансферні подвиги. І невдовзі пішов з молотка й багаторічний капітан команди Тимощук. Російський «Зеніт» придбав одного з лідерів нашої збірної за $20 мільйонів. Це – абсолютний трансферний рекорд на пострадянському просторі. А на часі вже чергова оборудка: «Шахтар» оголосив про початок торгів по Мариці.

Марика закохався
в «Рому» з чужих слів
21-річний Марика виріс у провідного нападника румунської збірної уже в «Шахтарі». Ще зовсім недавно він клявся в любові симпатикам українського чемпіона. Але вчора, відповідаючи на запитання румунських журналістів, зізнався, що марить Італією і «Ромою». За римський клуб виступає співвітчизник Марики – Киву. «Він стільки чудового розповів мені про «Рому» та її симпатиків, що я закохався в цей клуб до нестями», – заявив форвард української команди. Угода Марики з «Шахтарем» буде чинною до 2009 року, але Ахметов дав зрозуміти, що цей трансфер можливий. Президента підтримав і тренер. «Однак «Рома» має правильно сформувати ціну», – зауважив Мирча Луческу, наголосивши, що його клуб викупив юного Марику в румунського «Динамо» за $6 мільйонів. Італійські ЗМІ уже повідомили, що переговори зацікавлених клубів у розпалі, а стартова ціна становить сім мільйонів євро.
Гроші переважили
титули
Незалежні експерти схильні вважати, що спортивний ентузіазм Ахметова вже не такий високий, як ще рік-два тому. «Шахтар» поступово набуває обрисів успішного комерційного проекту. Відтак для клубу важливо заробляти гроші на трансферному ринку, щоб досягти бажаної самоокупності. Проте заради цього доводиться продавати своїх найкращих футболістів. А отже, й свідомо применшувати конкурентоспроможність колективу. Без Агахови, Тимощука, Марики і, можливо, Матузалема, якого також хоче придбати «Рома», донецька команда неодмінно стане слабшою, ніж з ними. Не виключено, що в українському чемпіонаті кадрові втрати гірників не будуть вельми дошкульними. Але про континентальні перемоги «Шахтареві» тепер уже й годі мріяти. Як довго триватиме цей процес і наскільки він буде глибоким, сказати важко. Можливо, Ахметов і його команда просто набираються нових сил перед черговим штурмом європейських вершин. А може, донецький клуб задовольнився статусом футбольного донора Європи.