Бачать очі, що їдять

Дуже важлива роль у запобіганні хворобам очей належить якісному харчуванню. Очам потрібно в 5 разів більше вітамінів А, С, Е, ніж будь-якому іншому органу. За кожного світлового імпульсу витрачається вітамін А, тому він для очей вважається найголовнішим. Існує навіть думка, що на початковій стадії короткозорості можна обійтися без окулярів, якщо збільшити споживання цього вітаміну. Крім того, вітамін А захищає слизові оболонки ока від пересихання, що може спричинити кон’юнктивіт.
Продукти, багаті на вітамін А, –  це оранжеві плоди, фрукти та зелень, зокрема, морква, гарбузи, абрикоси, персики, кропива, кульбаба, шпинат, капуста, салат.
Дієтологи доводять, що 70 г моркви на день (приправленої сметаною чи вершками) гарантують здоров’я очам. Крім моркви, поліпшують гостроту зору чорниці та лимонник китайський.
Носіями вітамінів С та Р є шипшина, обліпиха, чорноплідна горобина, овочі, ягоди, цитрусові. Вітамін Е надходить в організм з олій, жовтих плодів та овочів. Особливо корисний риб’ячий жир, жирна риба, горіхи, гарбузове та соняшникове насіння.
Необхідно споживати продукти, що містять антиоксидант селен: проросла пшениця, кукурудза, часник.