Майстер Чен про Шаолінь

До Києва завітав наставник бойових мистецтв легендарного храму Шаолінь Юй Куа Чен.
Екскурсію містом йому провів друг та учень – київський спортсмен Андрій Старовойт. Юй Куа Чен у захваті від столиці. Він стверджує, що серед українців дуже багато справжніх “воїнів духу”. А ще наставник ушуїстів учора розповів журналістам про легендарний Шаолінь.
– Храм збудовано півтори тисячі років тому, – говорить майстер Чен. – Упродовж усієї своєї історії Шаолінь, який вважали містичним храмом, був скарбницею безлічі таємниць кун-фу. Сьогодні він – буддийський храм і коледж бойових мистецтв. На території монастиря діють певні правила для послушників: не вбивати живих істот, не брехати, не красти, не чинити перелюбу. Бачте, у нас багато спільного із вашою релігією. Ченці можуть жити у будинку, в селі або в гуртожитку. А в монастир приходити, як на роботу. Головна наша заповідь – не бути агресивним. Давні знаки шаолінських ченців – дракон та тигр. Дракон символізує водну стихію і початок Інь. Тигр – вогняну стихію і початок Янь.
Випускник Шаоліня – людина, яка віднині стежить за станом свого здоров’я, не вживає алкоголю, наркотиків та цигарок. 
Цікаво було дізнатися, що дотримання традицій не заважає керівництву Шаоліня бути доволі обізнаними у бізнесі. Так, нещодавно пройшли офіційну реєстрацію торговельні марки “Шаолінь” і “Монастир Шаолінь”, а також створено фірму, що ретельно наглядає за спробами незаконного використання цих торговельних марок. Розповідають, що ченці, які, до слова, вегетаріанці, навіть позивалися (і виграли справу) з виробниками шинки, у назві якої фігурував Шаолінь. А ще мешканці цього уславленого місця тепер знімають кіно: один з них став продюсером художнього фільму про 30 ченців Шаоліня, які боролися з піратами в XVІ столітті .
– Тисячі охочих їдуть до Шаоліня аби навчитися бойовому мистецтву, – переконує Андрій Старовойт. – Я просто придбав квиток на літак та вирушив у цю захопливу мандрівку. Своєму мудрому наставнику Ченові безмежно вдячний за науку. Навіть брати Клички не зможуть протистояти учневі храму Шаолінь. За вісім років навчання освоїв чотири базові дисципліни: бойове мистецтво (у), духовне навчання (фо), медицину (і) та цивільні дисципліни (вень), тобто каліграфію, живопис та історію.
Завжди дивуюся майстерності ушуїстів. Кожен з них має пройти “коридор смерті”. Тобто перемогти найсильніших бійців школи. За легендою, в кінці коридору є розпечена куля. Ушуїст має голими руками її відсунути. На його ж долонях залишиться відбиток або тигра, або дракона. Ченці насправді перев’язують собі  руки розпеченим ланцюгом. Справжній воїн з гідністю мусить витримати це випробування. А після нього не має залишитися на руках жодного сліду.  Найголовніше для справжнього ушуїста – це володіння внутрішніми силами.