Камера Довженка, кінопроектор Шварценегера

Відтепер у Будинку кіно працює Музей історії розвитку кіно- і фототехніки світу.

Експозицію засновано на приватному зібранні режисера й оператора Олега Ворожейкіна. Національна спілка кінематографістів України отримала ці речі у подарунок безплатно. Тож перерізати блакитну стрічку на відкритті доручили онукові Ворожейкіна – Антону. Хлопчик пообіцяв продовжити сімейну традицію та стати відомим оператором.
У музеї представлено 300 експонатів з історії розвитку кінознімальної та кінопроекційної техніки, а також фототехніки.  Найунікальніші серед них – фототехніка кінця ХІХ століття, кінокамери початку минулого століття, кінопроектори 30-40-х років.
Свій внесок у створення музею зробив і нинішній губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценегер, який подарував свій кінопроектор, по якому в дитинстві дивився кіно. Особливою цінністю тут є апарат, на якому режисер Володимир Дахно знімав перші серії мультсеріалу про козаків.  Ініціатором і натхненником відкриття музею, а також його директором є кінознавець, майстер мініатюрного відтворення кінотехніки Сергій Гавриленко.
– Ми зробили перший крок до відродження історії українського кіно. Майбутнє покоління кінематографістів має знати історію його постання, – стверджує керівник проекту. – Сподіваємося з часом збереться більша колекція, що не поступатиметься своєю унікальністю і чисельністю експонатів аналогічним музеям у Чикаго та Дрездені. Хоча вже зараз вона має такі виняткові експонати, яким можуть позаздрити навіть згадані музеї. Для мене особливо цінним є кінокамера, якою знімав свої геніальні фільми Олександр Довженко.