Харчишин перетвориться

Лідер групи “Друга ріка” виконає роль Андрія у першому українському історичному мюзиклі “Житіє та смерть доблесного лицаря Тараса Бульби та його синів”. Інші музиканти групи з’являться на сцені у ролі самих себе.

Виставу створено муніципальним театром “Київ”. Він не має постійної сцени. Зараз показ вистав проходить в орендованих приміщеннях: на Харківському масиві (вул. Вербицького, 30-а), у БК “Дарниця” (вул. Заслонова, 18) і БК СБУ (вул. Ірининська, 6).  Незабаром відкриється “елітна” сцена у приміщенні Музею-майстерні Івана Кавалерідзе на Андріївському узвозі. У планах “Києва” – відкриття малих сцен у десяти районах міста, кажуть художній керівник театру Валерій Невєдров і його головний режисер Анатолій Тихомиров. Можливо, деякі з них буде розміщено у театрах ім.І.Франка та оперети.
 У мандрівному стані “Київ” існує вже чотири роки. Якось його виставу відвідали депутати Київради. Запропонували стати муніципальним театром столиці. “Ми навіть хотіли взяти назву “Театр Київради”, бо ж є “Театр Моссовєта”, – розповідає пан Невєдров. – Але депутати сказали: у нас тут і так свій театр”.
“Київ” створено за українською традицією як музично-драматичний театр, який може мати широкий жанровий діапазон вистав: драма, комедія, мюзикл, балет. Пріоритет надається сучасній українській драматургії. Зараз у репертуарі “Києва” три наявні вистави: “Фракція” А.Крима та О.Прогнімака, “Друга смерть Жанни д’Арк” С.Цанєва, “Ілюзія обману” М.Рєзанова. При театрі навіть створено Центр сучасної драматургії, який очолює голова Конфедерації драматургів України Неда Неждана, а також режисер і драматург Олександр Мірошниченко. Саме Неда Неждана написала мюзикл “Житіє та смерть доблесного лицаря Тараса Бульби та його синів”, на основі класичного твору Миколи Гоголя. “У нас вийшла вистава не про окрему родину, а про Україну та її містичну суть, – каже Неждана. – У ній є зрима і незрима присутність матерів, які пережили смерть дітей і вимушені вінчати померлих, гойдати привиди ненароджених онуків”.
Запорожці у мюзиклі перетворюються на вовкулаків, повітряні гімнасти виконуватимуть ролі янголів. Усі актори театру “Київ” – у віці до тридцяти років, переважно – студенти чи недавні випускники Національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого. Музику до вистави написав композитор Іван Небесний. Він відомий як творами для симфонічного оркестру, так і роботою з поп-музикантами – Олегом Скрипкою, Русланою, “Пікардійською Терцією” тощо.
“Коли вирішили ставити “Тараса Бульбу”, одразу зрозуміли, що головна наша мета – розповісти про кохання двох людей, Андрія Бульби і польської панночки Марильці, – каже Валерій Невєдров. – Наше трактування нагадує “Ромео і Джульєтту”.
Валерій Харчишин зізнається, що йому близька роль Андрія, бо і сам колись був молодшим братом. Дуже давно музиканти “Другої ріки” починали співати у козацькому хорі. А з керівниками “Києва” познайомились, коли кілька років тому відвідували театральний гурток.