Фіаско фаворита і гол українця

Чотирма поєдинками, зокрема й за участю чинного володаря Кубка європейських чемпіонів, завершився стартовий цикл однієї восьмої фіналу в основному  континентальному турнірі для футбольних клубів.

Сенсація. Несподіваним можна вважати хіба що один результат. Зате який: минулорічний тріумфатор євроліги – іспанська «Барселона» – зазнала поразки в рідних стінах! Правда, програли каталонці гідному суперникові – британському «Ліверпулю», але й цього насправді не чекав ніхто. Пояснити осічку фаворита важко. Можливо, «Барса» нині не в оптимальній ігровій готовності, адже і в іспанській примері вона зазнала кількох невдач саме в лютому. А може, на  грі підопічних Райкарда позначилася відсутність найрезультативнішого нападника Ето’О. Матч на «Камп Ноу» господарі почали і ефектно, і ефективно. Серію віртуозних атак вони ознаменували так званим швидким голом. Це був ігровий шедевр: Дзамбротта, стрімко промчавшись лівим флангом, подав м’яч у володіння Рейни з аптекарською точністю – Деку залишилося лише поцілити в незахищений ближній кут воріт метрів з шести. І надалі каталонці переважали гостей в усіх ігрових компонентах. Але ситуацію на полі перевернув з ніг на голову   нелогічний гол Белламі. Валієць, відгукнувшись на довгу передачу партнера з протилежного флангу, головою спрямував  м’яча в площину воріт, а безпорадний цього вечора Вальдес буквально заніс «шкіряного» за останню лінію. Невдача, схоже, спантеличила чемпіонів настільки, що вони не оговталися й до кінця зустрічі. Нервовий і маловидовищний другий тайм уже був змаганням рівних за силами суперників, а поталанило в ньому гостям. За чверть години до фінального свистка помилився Маркес. Його необачною скидкою сповна скористався Белламі: передача на Риїзе – і бездоганний «постріл» під поперечину. 1:2 в протистоянні євролігових переможців двох останніх сезонів – і чинний чемпіон Європи може скласти повноваження задовго до вирішального матчу.
Досягнення. Мова про здобутки індивідуальні. Капітан італійського «Мілана» Мальдіні став п’ятим «сотником» у Лізі чемпіонів УЄФА. А історичним лідером у реєстрі гвардійців є Рауль з іспанського «Реала». Він уже зіграв 107 матчів у чемпіонських євротурнірах. 106 євролігових поєдинків у активі Роберто Карлоса («Реал»), 103 – Девида Бекхема («Манчестер Юнайтед» і «Реал»), 101 – Олівера Кана («Байєрн»). Рауль веде перед і в іншій номінації – стрілецькій. Іспанець відзначився 56 влучними ударами в євролігових перегонах. Українець Андрій Шевченко, забивши м’яч в позавчорашній зустрічі «Порту» – «Челсі», посідає друге місце в історичному списку бомбардирів Кубка чемпіонів, маючи 54 голи в активі. А от якого вигляду набула трійка найвлучніших стрільців у єврокубкових змаганнях загалом: німець Герд Мюллер із «Байєрна» зразка 60-70-х років минулого століття – 62 голи, українець Шевченко та іспанець Рауль – по 58. Шкода, проте переважну більшість м’ячів у континентальних клубних турнірах український футболіст забив, захищаючи спортивні кольори Італії і Англії. Такі реалії сьогодення…

Ліга чемпіонів УЄФА. 1/8 фіналу. Перші матчі. «Реал» (Іспанія) – «Байєрн» (Німеччина) – 3:2 (Рауль, 12, 28, ван Ністельрой, 34 – Лусіу, 23, ван Боммель, 88). «Барселона» (Іспанія) – «Ліверпуль» (Англія) – 1:2 (Деку, 14 – Белламі, 43, Риїзе, 75). «Порту» (Португалія) – «Челсі» (Англія) – 1:1 (Мейрелеш, 12 – ШЕВЧЕНКО, 16). Українець ШЕВЧЕНКО зіграв за «аристократів» 88 хвилин. «Інтер» (Італія) – «Валенсія» (Іспанія) – 2:2 (Камб`яссо, 29, Майкон, 76 – Вілья, 64, Сильва, 86). ПСВ (Нідерланди) – «Арсенал» (Англія) – 1:0 (Мендеш, 61). «Лілль» (Франція) – «Манчестер Юнайтед» (Англія) – 0:1 (Гіггз, 83). «Селтик» (Шотландія) – «Мілан» (Італія) – 0:0. «Рома» (Італія) – «Ліон» (Франція) – 0:0. Повторні матчі відбудуться 6-7 березня.