Cлужба милосердя пропонує валянки

Ще до Нового року у місті розпочали роботу відділення з надання гуманітарної допомоги бездомним, створені при  територіальних центрах  соціального обслуговування населення. 

Січень   не був по-справжньому зимовим, тому  теплого одягу та взуття бездомні не надто й потребували. Зате нині  морозно, тож  людям вулиці непереливки в підбитих вітром куртках і кросівках. Тепер така допомога їм стала у пригоді.
Центр соціального обслуговування населення Голосіївського району двічі на тиждень – по вівторках та суботах – одягає від 50 до 80  осіб.
– Маємо банк одягу, який поповнюють   гуманітарні фонди, але видати щось із нього можемо лише пред’явникам паспорта, щоб занести дані у відомість. Тож цими речами ми  забезпечуємо незаможні та багатодітні родини району. А для бомжів  нам приносять зайві речі кияни. Одяг і взуття в гарному стані, чисте, не подерте. Наші працівники виїжджають до місця харчування бомжів і пропонують їм  утеплитися. Добре беруть куртки та светри, – розповіла заступник директора центру  Єлизавета Коваль.
 А ось у центр соціального обслуговування  населення №2 Шевченківського району по зимові речі поки що  ніхто не звертався. Директор Світлана Бабій  розповіла, що фонд соціального піклування надав валянки та куртки, але вони так і лежать. Знову ж таки, щоб отримати взуванку або вдяганку, треба мати документи, а звідки вони в бомжа?
– Наші працівники, крім  усього, обслуговують  3,5 тисячі самотніх. Отож на кожного працівника припадає по 15 підопічних. Це переважно хворі, безпорадні люди, багато з них лежачі, в  домівках яких треба прибрати,  попрати, їх самих  помити, приготувати їжу, до речі, за  400 гривень зарплатні на місяць. До того ж, ми повинні ще й займатися бездомними, – каже  Світлана Юріївна. – Ось днями нам зателефонували, що на станції метро “Берестейська” є безногий бомж, який  потребує допомоги. Цей чоловік  був у жахливому стані. Поки не захворів, як розповіли торговельники яток, щодня випрошував по 400 гривень милостині і на обід  мав курку-гриль. Ми відправили цього Васю в лікарню №9, провідуємо його і думаємо, що з ним робити далі. Але Вася нікуди не хоче, лише  в свою стихію – на вулицю.
А ось на Оболоні відділення з допомоги бездомним так і не відкрили. Пояснюють це дефіцитом робочих рук. Адже 83 соціальні працівники на дому обслуговують понад 2 тисячі чоловік.