Продали ділянку з торгів

У травні минулого року київський міський голова Леонід Черновецький оголосив, що до кінця року має намір почати продаж всіх земельних ділянок винятково через біржові аукціони.
Тоді ж українське ділове видання для малого та середнього бізнесу “Ринок.biz”  оприлюднило, що думає  з цього приводу директор Універсальної товарної біржі “Контрактовий дім УМВБ” Олександр Рудиченко.
Пан директор стверджував, що за три попередні роки Київзем провів дев’ять аукціонів і продав 11 земельних ділянок. За його словами, у цей же час “сотні ділянок щороку передавалися в оренду та приватну власність прямими рішеннями Київради на непрозорих умовах”. Він відзначив, що депутатам було вигідно під конкретного замовника виділяти ділянку, а найдорожчі не виставляти на торги. “На аукціони йшли тільки ті ділянки, на які не “поклали око” депутати Київради, а Київ недоодержував близько 600-800 млн. грн. щорічно”, – сказав Рудиченко. Нинішня схема в бюджет міста приносила лише 200-250 млн. грн. на рік. “Усе інше – по кишенях депутатів”, – констатував  директор біржі.
Перший аукціон відбувся вже на початку серпня 2006 року і відтоді справа пішла. Процедура розподілу столичної землі стала прозорою та цивілізованою. Але чи все спокійно та безпроблемно в цій галузі на сьогоднішній день?
Учора відбувся черговий земельний аукціон, який провело Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради разом з Універсальною товарною біржею “Контрактовий дім УМВБ”. На торги було виставлено ділянку на вул. Луначарського, 20-б у Дніпровському районі. До зали, де провадили аукціон, представників преси та телебачення завітало набагато більше, ніж охочих прикупити землю. Таке бажання виявили лише три особи. Аукціон тривав рівно 18 хвилин. Ведучий торгів оголосив стартову ціну ділянки – 308 тис. 400 гривень, один з учасників аукціону сказав своє слово – 600 тисяч. “608400, якщо ви не проти?”, – спитав ведучий. Почувши схвальну відповідь, оголосив ціну. Ніхто не заперечував. Три удари молотком поставили крапку, аукціон завершився. Щасливий власник клаптика землі відправився оформляти документи. Ним виявився приватний підприємець Тумаркін Олександр Леонідович. Його супроводжував представник агентства нерухомості “Спайк ріелті”, який відмовився назвати себе журналістам, але дещо прокоментував. За його словами, всі київські земельні аукціони проходять так само. Мляво та малоцікаво. Причина в тому, знов таки за словами ріелтора-інкогніто, що всі хоч трохи пристойні ділянки розподілено і продано давним давно, ще за старої влади.