Пташиний грип і запобіжні засоби

Нещодавно було виявлено нові випадки захворювання людей на пташиний грип в Індонезії, Нігерії та Єгипті.

Ще п’ять спалахів виявлено за минулі вихідні у Росії. Небезпечний для людини вірус H5N1 вразив курей у Підмосков’ї. Джерело інфекції – міський ринок, де громадяни купували птицю для присадибних господарств.
Чи існує небезпека епідемії в Україні? За словами головного санітарного лікаря України Сергія Бережнова, з наближенням весни, а з нею і міграції диких птахів, наші фахівці посилюють роботу щодо запобігання проникненню  небезпечного вірусу на територію України.
– В Києві, Одесі та Сімферополі сьогодні діють базові лабораторії з пташиного грипу. Ще одна обладнується у Львові. Дослідження на виявлення вірусу здійснюють і в обласних санепідстанціях. Отож відбирати матеріал та робити необхідні аналізи можуть у всіх регіонах. Більшість лабораторій має сучасне обладнання міжнародного рівня. Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я познайомилися з роботою українських лабораторій і дали їм високу оцінку.
Останнім часом велася підготовка фахівців з лабораторної справи та пташиного грипу. Посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за об’єктами водопостачання, каналізації, харчовими об’єктами та птахофабриками.
Фахівці запевняють, що на великі птахофабрики небезпечний вірус практично не може проникнути. Адже там все стерильно, курям роблять щеплення, а тамтешні працівники не тримають птиці у власних господарствах. М’ясо від щепленої птиці не шкодить здоров’ю людини.