Українські суші для Книги рекордів

Шеф-повар суші-бару “Пухнастий” майстер Чон та відомий ресторатор Микола Тищенко вигадали новий рецепт суші із салом та солоними огірками. З яким, додавши до нього українську щедрість, ще й потрапили до “Книги рекордів України”.

Саме у день Нового року за східним стилем на очах у численних журналістів було виготовлено величезний рол  кольорів українського прапора, який розрізали на тисячу шматочків суші. Для приготування страви використали 15 кілограмів рису, чотири кілограми сала, два кілограми солоних огірків, півтора кілограма ікри летючої риби, по одному кілограму тунця і морського окуня та 400 листків морської водорості “норі”. Усі інгредієнти для рола готували протягом доби: тоненькими скибочками нарізали філе риби, сало, а також відварювали та фарбували на жовте та блакитне рис. Протягом майже двадцяти хвилин шість сушистів викладали на величезне простирадло з водоростей всі інгредієнти та загортали рол, який вийшов завдовжки 93 сантиметри, завширшки  19 сантиметрів, заввишки 16 сантиметрів  і заважив понад 24 кілограми. Таким ролом можна нагодувати 200 чоловік, а коштує він приблизно десять тисяч гривень.
– Для традиційних суші використовують рибу, морепродукти, рис та овочі, адже секрет японської кухні  – в сполученні звичайних продуктів, – розповідає найвідоміший сушист  Києва майстер Чон. – В українській кухні дуже люблять різноманітні комбінації, тому основна ідея такого незвичного рецепту полягає в поєднанні двох культур – української та японської. Якщо чесно, то ми не очікували, що сало так чудово смакуватиме  в суші.
– До історії створення незвичного рецепту причетні,  хоч як це  дивно, і журналісти.
– Якби не ви, то ми не створили б цього, так би мовити, патріотичного рола, – із загадковою усмішкою каже Микола Тищенко. – Якось я брав участь у телевізійній програмі, і мене запитали: чому в Україні нав’язують різні традиції, а нашу кухню ніде у світі не поширюють? Тож я поставив перед собою чітке завдання: показати, що наші традиційні продукти можна успішно використовувати для будь-якої іноземної страви.
За японськими традиціями суші вживають із саке. Але цього року використали незвичні продукти, тому майстер Чон запропонував українську горілку, розведену саке. Хоча з присутніх ніхто не наважився скуштувати такий незвичний коктейль, але суші з салом та огірками всі їли із задоволенням.