Три сезони

Синоптик-аматор з Луцька Володимир Лис прогнозує на нинішній рік, які будуть весна, літо й осінь

Народний прогнозист з Луцька журналіст Володимир Лис має свою методику визначення прогнозу погоди на цілий рік. У цій справі він користується давно випробуваним методом.
Для цього спостерігає за погодою протягом дванадцяти днів: від 26 грудня до 6 січня.
Потім погоду кожного із цих днів по черзі переносить на дванадцять місяців року.
Нинішній березень, за словами Володимира Лиса, видасться по-зимовому холодним. На початку третьої декади місяця очікується коротка відлига, потім знову повернеться справжня зима.
Початок квітня також буде прохолодним, говорить він. Стане тепліше напередодні Великодня, який цього року припадає на 8 квітня. Майже всю другу декаду місяця Лис бачить теплою і переважно сонячною. А 22-23 квітня, за його прогнозом, в Україні пройдуть рясні дощі, після чого настане справжнє весняне тепло.
У другій декаді травня дощитиме, запевняє пан Володимир. Загалом місяць видасться дещо прохолодним, хоча в деякі дні температура повітря сягатиме 20 і вище градусів. Справжнє літнє тепло почнеться на початку третьої декади, коли світитиме яскраве літнє сонце.
Червень розпочнеться з теплих днів, хоча раз на тиждень випадатимуть прохолодні дощі. Цього місяця, каже Володимир Лис, почнуться в Україні грози, які пройдуть двома хвилями: 6-7 та 10-11 червня. Температура повітря до кінця першої декади знизиться до 14-17 градусів. Зате кінець місяця очікується сонячним і спекотним.
Спекою розпочнеться і маківка літа – липень. У другій декаді землю кропитимуть нетривалі, але рясні дощі. Потім знову запанує спека, яку перериватимуть короткочасні дощики, що випадатимуть на землю з 15 по 25 липня.
«Сліпі» дощі пройдуть в Україні на початку серпня. З 5-6 серпня знову повернеться спека. Великі грози пройдуть з 15 по 18 серпня, після чого знову пряжитиме сонце. Зате майже вся третя декада серпня обіцяє бути прохолодною, говорить прогнозист.
Дуже погожими будуть перші дні вересня. На початку другої декади трохи похолодає. А загалом вересень сприятиме доброму збиранню врожаю.
Жовтень, за словами прогнозиста, розпочнеться майже літнім теплом. Осінь настане в 20-х числах. Наприкінці місяця знову повернуться теплі дні.
У листопаді відчутно похолодає після 8 числа, передбачає лучанин. Потім настане нетривала хвиля тепла, яку на початку третьої декади змінять безперестанні осінні холодні дощі.
Грудень, за прогнозом Володимира Лиса, виявиться теплим. Морози і сніг він прогнозує на початку місяця. Затим настане довготривала відлига – приблизно з 5-6 по 21-22 грудня. Справжня зима прийде в Україну після 25 грудня і залишиться святкувати Новий рік.
Слід зазначити, наголошує Володимир Лис, що його погодні передбачення справджуються лише в радіусі 150 км від Луцька. Проте і не заперечує того факту, що торішнє його передбачення справдилося навіть у Луганській області.
– Кліматичні зміни, що відбулися останніми десятиліттями в Україні, призвели до втрати закономірностей у погодних прогнозах, – говорить начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, якого ми попросили прокоментувати аматорські прогнози Володимира Лиса. – Речі, які люди раніше примічали, тобто залежність одних метеорологічних факторів від інших, тепер уже не спрацьовують, оскільки атмосферні процеси почали відбуватися набагато швидше, ніж раніше. Змінився загальний стан кліматичних умов. І це стало причиною того, що на сьогодні немає таких народних прикмет, за якими можна було б орієнтуватися на майбутню погоду.
– Безперечно, – продовжує пан Микола, – залишилися ті прикмети, що стосуються суто фізичного впливу на стан довкілля.Скажімо, ластівки завжди низько літають над землею перед дощем, оскільки комахи, на яких вони полюють, ховаються від негоди в траву; або випадає роса на травах, захищаючи її від пересихання, цим самим знаменуючи прихід нового спекотного дня.
Як бачимо, такі прикмети зберігаються, позаяк вони пов’язані з суто фізичними або фізіологічними процесами, які відбуваються в довкіллі. Однак системних ознак переміни погоди вже немає. На сьогодні на прогнозуванні погоди, так само як, скажімо, на футболі, розуміються майже всі. Ми розцінюємо такий інтерес до погоди як своєрідне хобі – нехай люди тішаться собі на здоров’я. Але довіряти можна лише прогнозам, складеним фахівцями, і то тільки на 10-15 днів наперед, зауважує Микола Кульбіда.

Віктор ЧУХЛІБ