«Шахтар»: один проти традицій

Сьогодні і завтра в епіцентрі футбольних подій будуть матчі континентальних клубних турнірів.

Ліга чемпіонів. Сьогодні відбудуться ще чотири зустрічі зі стартової програми однієї восьмої фіналу. Що не матч, то подія з низки виняткових. Особливий підтекст прихований в протистоянні португальського «Порту» та британського «Челсі». Цей матч анонсують аж надто заклично: Моринью проти Моринью. «Порту» – колишній клуб славно-звісного португальського тренера, «Челсі» – його нинішня команда. Саме з «Порту» Моринью став найпопулярнішим фахівцем Європи, два сезони поспіль тріумфувавши в євротурнірах: 2003 року – в Кубкові УЄФА, 2004-го – в євролізі. Натомість з «Челсі» він і досі не здобув жодного континентального трофею. Хоча й виграв аж двічі поспіль англійську прем’єр-лігу. В Англії переконані, що Моринью насправді феноменальний тренер. Але в Португалії стверджують інше: зіркового тренера «зробили» португальські футболісти. І без істотної допомоги земляків йому не до снаги знову стати переможцем євроліги.
Сьогодні змагаються: «Порту» (Португалія) – «Челсі» (Лондон, Англія). Попередні зустрічі (останнє десятиліття): не було. «Рома» (Рим, Італія) – «Ліон» (Франція). Не зустрічалися. «Інтер» (Мілан, Італія) – «Валенсія (Іспанія). 2002 рік, чвертьфінал Кубка УЄФА – 1:1, 1:0.  «Барселона» (Іспанія) – «Ліверпуль» (Англія). 2001 рік, напівфінал Кубка УЄФА – 0:1, 0:0. 2001 рік, група – 3:1, 0:0.
Кубок УЄФА. Приїжджі команди здобули чотири перемоги в стартових поєдинках однієї шістнадцятої фіналу. І саме вони мають найреальніші шанси пробитися до наступного раунду. Мова про іспанські «Севілью» та «Еспаньйол», а також про «Ньюкасл Юнайтед» з Англії та «Парі Сен-Жермен» із Франції. Наблизився впритул до мети й німецький «Вердер», який в рідних стінах розгромив «Аякс» з рахунком 3:0. Решта дуетів має визначити найсильнішого лише завтра. Не становить винятку й виступ українського чемпіона на французьких гостинах. «Нансі», зігравши в результативну нічию на чужому полі, володіє чіткішою перспективою, ніж «Шахтар», однак останнього слова гірників доводиться остерігатися й французам. І хоча традиції проти клубу з Донецька: він лише двічі виправив осічку в рідних стінах на чужині (2000 року виграв у чеської «Славії» після домашньої поразки і позаторік – у німецького «Шальке» після нічиєї), – підопічні Луческу розраховують на загальний  успіх у двобої з «Нансі». До речі, до повторного поєдинку «Шахтар» готувався в Швейцарії.
Завтра змагаються (в дужках – результати перших зустрічей): «Нансі» – «Шахтар» (1:1). «Сельта» – «Спартак» (1:1). «Маккабі» – ЦСКА (0:0). «Севілья» – «Стяуа» (2:0). «Аякс» – «Вердер» (0:3). «Еспаньйол» – «Ліворно» (2:1). «Осасуна» – «Жиронда» (0:0). А3-67 – «Фенербахче» (3:3). «Блекберн» – «Байєр» (2:3). «Ньюкасл Юнайтед» – «Варегем» (3:1). «Парі Сен-Жермен» – АЄК (2:0). «Динамо» – «Бенфіка» (0:1). «Парма» – «Брага» (0:1). «Панатінаїкос» – «Ресинг» (1:3). «Глазго Рейнджерс» – «Хапоель» (1:2).