Господарники не конкуруватимуть з політиками – це не цікаво

Щойно ухвалений закон про зміну статусу депутатів місцевих рад дестабілізує ситуацію в органах місцевого самоврядування. Він є недемократичним, неконституційним і алогічним, вважає міський голова Києва Леонід Черновецький.

Столичний мер переконаний, що саме з Київради і Київміськдержадміністрації Юлія Тимошенко хоче розпочати нову революцію. «Задля цього  вона примирилася навіть із найнепримиреннішими ворогами», – вважає Леонід Михайлович. За його словами, Юлія Володимирівна «керувалася емоціями», адже депутати так і не прислухалися до висновків Головного юридичного управління Верховної Ради, які вказують на порушення Конституції у законопроекті.
– Я настільки дістав цих двох політиків (Тимошенко і Бродського. – Ред.),  що багато законів приймається емоційно. Я єдиний політик в Україні, з ким Юлія Тимошенко боїться виходити на теледебати, – наголосив Леонід Черновецький.

Міський голова нагадав  відому вже не лише політикам і правникам аксіому: жоден закон не може обмежувати чи звужувати права й свободи людини, передбачені Конституцією. У цьому ж законі йдеться про звуження прав депутатів. «А що чекає будь-яку людину за таких підходів? Це і є мораль так званої опозиції, її сутність – анархічно управляти суспільством, – зауважив Черновецький. – Якщо тільки ми в Київраді допустимо  розвиток ситуації за бажанням Тимошенко, то завтра усе це розповсюдиться на всю Україну».
Леонід Черновецький заявив, що міська влада – команда господарників, а тому не має наміру ні з ким конкурувати у політичній сфері. «Мені не цікаво порушувати цю тему», – каже мер. Він упевнений, що Конституційний суд «забракує» закон про  імперативний мандат. Але навіть якщо цього не станеться, як натякнув міський голова, «є ще звичайні суди». Тобто, в останніх свої права зможе захистити кожен депутат.
Заступник міського голови – секретар Київради Олесь Довгий прогнозує президентське вето на закон. Адже, за його словами, закон розбалансовує правове поле діяльності органів місцевого самоврядування. Крім того, він «не містить достатніх юридичних механізмів для реалізації». У законі, як вважає Довгий, «закладено конфлікт» не лише між депутатами і мером, а й  між депутатами та їхніми виборцями. Бо обранці міської громади зобов’язані відстоювати її інтереси, а не політичні забаганки партійних вождів. За новим же законом виходить, що «депутат може голосувати проти киян за вказівкою Тимошенко», каже Довгий.
З огляду на це, київська влада пропонує представникам усіх фракцій Верховної Ради за круглим столом обговорити можливі наслідки дії закону, щоб, за словами О.Довгого, «чітко пояснити ситуацію людям, а не керуватися емоціями однієї політичної сили». Заступник мера переконаний, що «закон не буде реалізовано, але він залишиться таким собі політичним збудником».
За інформацією Олеся Довгого, представники БЮТ уже «обдзвонюють депутатів, але жоден з них не сказав, що хоче повернутися до БЮТ». Екс-бютівці схильні радше скласти мандати, ніж служити одному політику.
На запитання щодо ініційованого БЮТ можливого референдуму про довіру мерові Києва, Леонід Черновецький заявив: «Я не реагую на шантаж!»  І додав, що це, звісно, дратує його опонентів. Не виключено, мовляв, що вони тому й «подалися по святих місцях».
– Затія з референдумом – це самопіар. Якби він відбувся, було б диво, – зауважив мер.