Америка проти Кличка

Суперважка категорія, іншими словами – супердивізіон, по праву вважається найпрестижнішою в професіональному боксі. Її провідні бійці посідають чільні позиції в когорті найпопулярніших атлетів сучасності. Саме тому й приділяють в заможній Америці максимум уваги справам боксерським. Навіть тепер, коли підстав для звичної втіхи  в американців немає взагалі.

На других ролях. Бокс, як і баскетбол, типові для Америки види спорту з медальним передзвоном. Однак лише один з чотирьох основних золотих поясів належить американському суперваговику. Решта стали надбанням слов’янських  бійців з пострадянської території. Росіянин Олег Маскаєв князює в найпрестижнішій боксерській організації – Всесвітній боксерській раді (ВБР). Титулом найсильнішого в найдавнішому професіональному об’єднанні – Всесвітній боксерській асоціації (ВБА) – володіє його спів-вітчизник Микола Валуєв. А перший номер у Міжнародній боксерській федерації (МБФ) – українець Володимир Кличко. Історичному гегемону – Сполученим Штатам Америки – перепав найменш престижний п’єдестал: Всесвітня боксерська організація (ВБО) – найбідніша і не вельми впливова в царині професіонального боксу. Американець Шеннон Бриґґс, чемпіон світу за цією версією, відібрав золотий пояс у білоруса Сергія Ляховича наприкінці минулого року. Звісно, цього для штатівського боксу мало: тамтешній люд вимагає від атлетів і їхніх тренерів повернення статусу повноцінного лідера. Тим паче, й привід є: в професіональному боксі намітилася тенденція до об’єднання чемпіонських титулів. А тон задав український богатир.
Могутній Дон Кінг. Великий бокс – великі гроші. Спорт найвищих досягнень визначає ці поняття як тотожні. А там, де великі гроші, неодмінно з’являються люди з особливо великим впливом. Американський промоутер Дон Кінг є найвпливовішим у  менеджменті професіонального боксу. До його  конюшні входять два з чотирьох світових чемпіонів – Бриґґс і Валуєв, а також ледь не всі так звані другі номери світового рейтингу. Але й могутній Дон Кінг не може повернути Америці статусу боксерського гегемона: він жодним чином не контролює Кличка.  Тоді як за версією Міжнародної боксерської організації (МБО) саме наш суперваговик є найкращим у світі. Схоже, усвідомлює це й команда українця: саме вона виступила з ініціативою започаткувати серію так званих  об’єднальних  боїв. І почала з результативних перемовин з командою Маскаєва. Чому саме Маскаєв, пояснити легко: він, як і Кличко, поза впливом Дона Кінга. Це по-перше. А по-друге, чемпіон у номінації Всесвітньої боксерської ради має подвійне громадянство – російське і американське, що апріорі підвищить за океаном інтерес до можливого бою. Неважко здогадатися, яким вагомим виявиться титул світового чемпіона за двома вельми престижними версіями -ВБР і МБФ. Якщо це й не слава Великого Льюїса, то принаймні дуже близька до неї. Звісно, допустити цього Дон Кінг не міг.
Залаштункові ігри. Офіційні перемовини Кличка і Маскаєва, як і будь-які подібні, просуваються важко. Сторони начебто й порозумілися в основному – бій потрібний і цікавий для всіх. І навіть визначилися з його датою – 21 квітня. Поки що так і не вдалося домовитися за двома іншими важливими позиціями. Перша: місце проведення матчу. Маскаєв пропонує Москву, Кличко – Київ або Німеччину. Друга: фінанси. Українець з цього приводу висловився однозначно: Маскаєв, мовляв, погнався за довгим рублем. Отже, проблеми існують. Але в жодному разі не ті, що належать до розряду нездоланних. І все-таки матч Кличко-Маскаєв, радше всього, провести не вдасться. Бо всесильний Дон Кінг організував залаштункові ігри, результатом чого стало небажання професіональних об’єднань санкціонувати доленосний  об’єднальний бій. Всесвітня боксерська рада зобов’язала росіянина захищати свій  титул у поєдинку з офіційним претендентом нігерійцем Самуелем Пітером. А Міжнародна боксерська федерація визначила Кличкові не лише конкретного суперника – американця Рея Остіна, а й дату матчу – 10 березня. В іншому разі, обидва чемпіони будуть дискваліфіковані. Неважко здогадатися, що Пітер і Остін перебувають під впливом Дона Кінга… Що означає такий перебіг подій? Свідоме затягування часу – і нічого іншого. Америка поки що не має гідного конкурента Кличкові. Проте не виключено, що за рік-два ситуація може змінитися докорінно. Якщо й не з’явиться новий Тайсон, то відбудеться бодай звична для американців підміна: подейкують, уже подав документи до служби натуралізації Пітер. А доки триватиме цей процес, Америка в особі Дона Кінга та його однодумців чинитиме все, щоб не допустити юридичної гегемонії Кличка. А отже, тепер уже не світ «наздоганяє» США – самі американці прагнуть не відстати від європейського відриву.