Президія залишилася без крісел

Учорашнє позачергове пленарне засідання Київради викликало неабиякий ажіотаж – на нього було акредитовано рекордну кількість журналістів.

Усі чекали «другої серії» попередніх подій. Але бритоголових кремезних хлопців із депутатськими значками помічено не було. Навіть звичного особистого охоронця цього разу Леонід Михайлович із собою не прихопив. На стіні хтось повісив карту Києва і позначив на ній земельні ділянки, намічені до роздачі порядком денним сесії. Цими позначками рясніє центр столиці, Труханів і Жуків острови, ділянки біля води… У повному складі до мерії приїхала парламентська фракція БЮТ на чолі з Юлією Тимошенко. Вистачало й народних обранців з «Нашої України». Біля президії та трибуни скупчилися десятки депутатів. Заклики мера і його заступника Олеся Довгого зареєструватися, аби розпочати сесію, довго були марними. Аж поки «ситуативна більшість» не встромила свої картки у систему «Рада». На табло висвітлилася цифра «72», і Леонід Черновецький полегшено зітхнув.
Тут до фойє вийшла Юлія Тимошенко, аби поспілкуватися з пресою. «Звертаюся до киян, щоб вони почистили це поле, яке просто псує імідж України у світі», – заявила вона, коментуючи події на сесії. Тимошенко висловила впевненість, що тарифи на житлово-господарські послуги в 2,5 раза вищі за економічно обґрунтовані параметри. За її словами, це сталося тому, що створене підприємство «Київенергохолдинг» «корупційним шляхом збирає данину з киян», а за підтримку виконавчої влади у місті депутати більшості отримують шматки землі та власності. Лідерка БЮТ нагадала про те, що банк «Хрещатик» перейшов з комунальної власності до приватних рук. Вона заявила також про необхідність розслідувати побиття депутатів на минулому сесійному засіданні і «введення в Київраду мером бойовиків, які мають навики рукопашного бою. Щоб вони чинили розправу над залишками депутатів, які готові відстоювати справедливість».
Леонід Черновецький також вийшов до журналістів. Говорив він те саме, що напередодні в «Епіцентрі» на каналі «1+1», заперечував сказане Юлією Тимошенко.
Тим часом у сесійній залі близько 20 депутатів опозиційних фракцій – БЮТ, НСНУ, Блоку Кличка – захопили президію Київради, винесли звідти крісла і дали зрозуміти, що продовження засідання Київради не буде.