Тіні незабутніх героїв

У Міжнародний день захисту прав людини, що припав на минулу неділю, Громадянська партія «Пора» провела під стінами кінотеатру «Україна» мітинг-нагадування про те, що в цьому приміщенні яскраві представники інтелігенції вперше публічно виступили прорадянської системи таталітаризму. Це сталося 4 вересня 1965 року під час прем’єри безсмертної кінострічки С.Параджанова «Тіні забутих предків».

На жаль, не всі герої, які відважилися тоді засудити злочини комуністичної системи, знаючи на що себе прирівнюють, дожили до наших днів. Уже давно немає з нами Василя Стуса, Вячеслава Чорновола, Олекси Тихого, Василя Симоненка, Алли Горської. Прийшли їхні соратники, відомі правозахисники Євген Пронюк, Євген Сверстюк, Степан Хмара. Вони і зараз готові постояти за Україну. Цих літніх людей не зломили ні комуністичні репресії, ні негаразди в новій Україні.
Чи ж достатньо ми поцінували їхнє сподвижництво? Чи мають ці люди достатню шану з боку влади та суспільства? Де там!
Щоб хоча б якось віддати їм належне, Громадянська партія «Пора» підготувала звернення з підписами небайдужих українців до Київського міського голови Леоніда Черновецького з проханням встановити біля кінотеатру «Україна» Меморіальний знак як символ правозахисного руху.