Усі торгуються

Доки одні політики виголошують заяви на публіку, інші ведуть торги в кабінетах та кулуарах. Вето на держбюджет – черговий привід.

Комуніст Олександр Голуб вважає, що  Віктор Ющенко «намагається  поторгуватися з коаліцією і Партією регіонів, щоб ті передусім погодилися на кандидатури міністрів, які вносить президент». За його словами, глава держави «шантажує» уряд і коаліціянтів, адже якщо не буде ухвалено нового бюджету, то населення не отримає компенсації за підвищені тарифи на газ і електрику, а, отже, нарікатиме на роботу виконавчої влади.
Водночас Голуб не виключає, що коаліціянти у свою чергу торгуватимуться з опозицією, аби вона  – передусім  БЮТ – проголосувала за подолання президентського вето. Навзамін за підтримку  «більшовиками» законопроекту «Про опозицію». Регіонал Євген Кушнарьов теж припускає, що БЮТ може проголосувати за подолання вето, адже, мовляв, Юлія Тимошенко позавчора радила Ющенкові не накладати вето.
Тим часом бютівець Олександр Турчинов заявив, що до нього у сесійній залі справді підходили «антикризовики» і просили  підтримати їх під час подолання вето. Але БЮТ, за словами  Турчинова, може пристати на  цю пропозицію лише за умови… відставки уряду.
А ось голова  бюджетного комітету ВР Володимир Макеєнко переконаний, що парламент зможе подолати вето. І за це, на його думку, проголосує навіть частина «Нашої України». Цікаво, що ж для пропрезидентських сил регіонали виставлять «на торги»?
Соціаліст Василь Волга прогнозує, що в Ющенка є своя мета на весну – розпуск парламенту і введення прямого президентського правління.