Вето Морозові під ялинку

Віктор Ющенко довго не роздумував над законом про держбюджет-2007. Уранці 11 грудня Секретаріат Президента отримав з Верховної Ради цей документ, а увечері того ж дня на ньому вже стояло вето глави держави. Уперше в незалежній  Україні застосоване  до бюджету.

Не чекаючи листа від Тимошенко

Рішення Президента не стало сенсацією. Ющенко обіцяв парламентським і урядовим «антикризовикам»  вчинити саме так, якщо вони не врахують всі  його зауваження до головного кошторису держави. Проте ніхто не очікував такої блискавичної реакції з Банкової. Навіть головна опонентка коаліціянтів і противниця «антинародного»  бюджету Юлія Тимошенко. Послання з її рекомендаціями не брати на себе відповідальності, а залишити закон на підпис голові Верховної Ради – теж запізнилося. Не прислухалися в Секретаріаті Президента й до «усної версії»  листа фракції БЮТ: Тимошенко позавчора попереджала, що  накладання вето дестабілізує соціально-економічне життя країни. Ющенко не став чекати п’ятнадцять днів. Зважаючи, схоже, на те, що парламент зголосився упродовж двох тижнів працювати без перерви у пленарному режимі, глава держави «підкинув»  Верховній Раді роботу до Нового року.

Що не сподобалося Ющенкові?

Глава держави вважає, що в бюджеті не враховано низки принципових для нього зауважень. Президент передусім вимагає підвищити прожитковий мінімум і мінімальну зарплату. Його обурило, що в депутатів так і не піднялася рука на обмеження пенсій своїм колегам, які перебувають вже на заслуженому відпочинку. У той час, коли іншим привілейованим категоріям вони врізали максимальну пенсію.
Заступився глава держави за армію. Він запропонував «забронювати»  на оборонну сферу додатково ще майже 1 мільярд 100 мільйонів гривень. Недоліками Ющенко вважає намагання уряду  втрутитися у місцеві бюджети, комунальну власність. Несправедливо, на думку президента, передбачено розподіл коштів по регіонах. Для України, як енергетично залежної країни, Ющенко рекомендує знизити податки на поставки газу і нафтопродуктів. Глава держави зауважив, що він протягом  усього тримісячного  бюджетного процесу брав участь у напрацюванні цього фінансового документа, тричі надсилав свої пропозиції до Кабміну і ВР, фахівці СП щоразу  працювали спільно з урядовцями і парламентарями, але...

Однопартійці задоволені

Як і годиться, першою підтримала президентське вето парламентська фракція «Нашої України». У заяві «НУ», яку зачитав у ВР  заступник голови бюджетного комітету Павло Жебрівський,  сказано, що окремі статті бюджету негативно позначаться на рівні соціального забезпечення населення, ведуть до непрозорих схем управління державними фінансами. Пенсії депутатів «Наша Україна» вважає урядовим хабарем парламентові. А заяву прес-служби Кабміну про те, що не буде профінансовано першочергові  ініціативи глави держави – прямим шантажем президента з боку Мінфіну. «НУ» вкотре звинуватила урядовців у непрофесійності. Водночас пропрезидентські сили закликали міністрів та депутатів «відкинути політичні амбіції і спільно доопрацювати бюджет з урахуванням зауважень Президента України», аби «до Нового року країна отримала  збалансований головний фінансовий документ».

Удар у спину

Обраний учора лідер фракції соціалістів Іван Бокий заявив, що вето – «удар у спину державі, а не Верховній Раді». Адже, за його словами, якщо документ не переглянуть до Нового року, то з січня Україна житиме за цьогорічним бюджетом. Бокий вважає, що це  нерозумний  крок президента. На думку лідера фракції СПУ, якщо парламент врахує усі пропозиції президента, то бюджет вийде незбалансованим, адже уряд не зможе віднайти 5,5 мільярда додаткових гривень. 
Утім, представники усіх фракцій  погоджуються, що  ВР не зможе подолати президентське вето 300 голосами. Одні стверджують, мовляв, виходу нема, треба прислухатися до рекомендацій президента, а інші закликають продовжувати війну між гілками влади.  До перших належить зокрема й спікер парламенту. Мороз навіть запевнив, що депутати вріжуть собі максимальні пенсії, але це, за словами Олександра Олександровича, «не дасть таких грошей».
На відміну від соціалістів, представники Партії регіонів запевняють, що для врахування усіх пропозицій президента потрібно не 5,5 млрд. гривень, а вдвічі більше. І півтора місяця додаткової роботи над бюджетом.
Учора на засіданні антикризової коаліції парламентські «більшовики» доручили Кабміну вивчити кожну  пропозицію президента. Депутати хочуть розглянути відповідні розрахунки уряду якщо не на цьому тижні, то на наступному. Вони вважають, що частину зауважень Ющенка буде враховано.