Врятував лише сніг

23 грудня 1996 року Київська міська держадміністрація відповідним розпорядженням заборонила реалізацію феєрверків. За шість років столичні чиновники переглянули свою позицію. 26 вересня 2002 року вони дозволили киянам торгувати піротехнічними виробами. Щоправда, у спеціалізованих крамницях.

– Там мають продаватися лише феєрверки. А от петардами (вважаються вибуховими пристроями) торгувати в Україні суворо заборонено, – каже начальник відділу дізнання головного управління МНС України в місті Києві Дмитро Можевенко. – Проте не всі наші громадяни законослухняні. Бавляться й петардами. Пригадую, випадок. Якось ішов додому – був у цивільному вбранні, – а жіночка продає аксесуари до Нового року. Бачу, біля неї школярі. Зазирнув під стіл, а там – чорного кольору петарда. На ній – череп із кістками…
Як правило, особливо активно піротехнічні засоби починають купувати в грудні. Це добре відають у столичному управлінні МНС. Тому нещодавно провели службову нараду. На ній ішлося про перевірку стихійних місць можливої реалізації специфічного товару. У рейдах разом із пожежниками активну участь беруть правоохоронці, а також представники Держспоживстандарту. Завдяки присутності останніх групи мають право вилучати піротехнічні вироби. Якщо, приміром, вони продаються без відповідних дозволів і сертифікатів. Не кажучи вже про торгівлю на ринках, у підземних переходах і т.д.
– Торішньої новорічної ночі рятувальники Головного управління МНС України в місті Києві 13 разів виїжджали на гасіння пожеж, – пригадує інспектор центру пропаганди головуправління Олександр Хорунжий. – У перші три години 2006 року в основному горіли балкони киян. У трьох випадках причина займань –  порушення правил користування феєрверками.
Особливо пам’ятним для столичних вогнеборців став 2002-й рік. Тоді в новорічну ніч cпалахнуло 7 балконів. Через влучання в них петард.
– А торік хлопці бавилися ракетами. Ігноруючи правила користування, зазначені на феєрверку. Запускали з руки. Одна з них залетіла під легковик. Добре, що там лежало трохи снігу: ракета загасла. Інакше сусідська автівка перетворилася б на палаючий факел, – сказав майор внутрішньої служби Дмитро Можевенко.