Освідчитися у коханні… зорями

Нині жодне свято, державного чи корпоративного масштабу, не обходиться  без феєрверку. Це – як десерт на щедрому столі, якого всі нетерпляче чекають. Зрештою, тепер вони не сті-льки святкові, як буденні, адже у вечірньому київському небі розцвітають зоряні букети мало не щодня, починаючи вже з понеділка.

Розсипати над головою зоряні квіти – недешеве, але й  і  небезпечне задоволення.  Найдешевша салютна установка коштує 20 гривень, найдорожча – близько 2 тисяч. Асортимент широкий – до  сотні найменувань,  а починається він із звичайних новорічних бенгальських  вогнів (одна гривня за 10 штук). Дитяча забавка. Далі йдуть свічі піротехнічні, такі собі вогняні фонтанчики на 1,5 – 3 хвилини. Принцип їхньої дії – як бенгальських вогнів, вони лише більші за розміром і горять довше. Але обсмалити брови, обпекти руки також можуть.
Що стосується піротехнічних засобів із мультиефектом, то вибір їх теж доволі різноманітний. Залежно від калібру і висоти польоту ракети бувають більш або менш «круті», тобто ефектні. Але техніка безпеки для всіх однакова: піротехнічний пристрій треба встановлювати подалі від людей, дерев, машин, будинків.  Якщо, наприклад, висота вильоту піроелементу – 20 метрів, то саме в такому ж радіусі від нього не  має бути  жодної людини, авто, будинка. Що більша висота, то більший радіус. Після салюту не слід підходити до місця запуску упродовж 15 хвилин, або може  вибухнути запізніла  ракета.
Дещо безпечніші «фонтанчики», які не стріляють, а лише горять (заввишки 2 чи 5 метрів). Вони коштують усього 30 гривень. Є у  продажу «хлопавки» (45 грн.), які вистрілюють конфеті на висоту 8 – 15 метрів. Їх використовують не лише на Новий рік біля ялинки, а й на весіллях, корпоративних вечірках, ювілеях. З’явилася у продажу піротехнічна свічка «Квітка лотоса», якою прикрашають святковий торт.
Усе це, так би мовити, піротехнічні засоби, якими можуть користуватися всі охочі, за винятком дітей до 18 років. Їм взагалі не продають феєрверків. А починаючи з ракет калібру 75 мм, які злітають на висоту 100 метрів і більше, то це вже справа рук піротехніків-професіоналів. Професійний феєрверк, який ми бачимо над нашим містом у дні державних свят, на день Києва, триває упродовж трьох хвилин. Гармати водночас дають залпи з кількох місць – і небо, наче величезна клумба. Дивовижна картина! Для бюджету міста ті три хвилини коштують кілька тисяч доларів (один професійний феєрверк – це одна тисяча у. о.). Замовлення піротехніка – 250 у. о. Він виконує будь-яку забаганку. Скажімо, ви хочете освідчитися у коханні своїй дівчині. Піротехнік може написати на небі зорями ім’я вашої коханої. Одна буква такого освідчення коштуватиме вам 50 доларів. Утім, закохані грошей не лічать і не шкодують.