Цвітуть айва і маргаритки

Депутати Верховної Ради, заклопотані бюджетними та кадровими перипетіями, вчора поспішали до зали засідань, не звертаючи уваги навіть на нечисленних мітингувальників. Де вже їм  споглядати навколишню природу!

Зате бабусі та молоді мами, які, скориставшись незвично теплою, як для зими, погодою, прийшли до Маріїнського парку погуляти з дітлахами, щиро дивувалися та показували одна одній на маргаритки, що дружно й рясно зацвіли тут на клумбі у грудні!
Зателефонувавши до відділу дендрології та паркознавства Національного ботанічного саду імені М.М.Гришка   НАНУ, аби дізнатися, як така незвично тепла й довга «осінь» позначається на рослинах, почула від старшого наукового співробітника, кандидата сільськогосподарських наук Віктора Балабушки, що у них зацвіли кущі хеномелеса японського, або по-народному айви несправжньої. Звичайно, така «неправильна» погода, без сумніву, вносить дисгармонію в життя рослин, але, на думку вченого, температура 5-7 градусів тепла не настільки висока, аби дерева і кущі почали розвиватися, як навесні. Для дерево-чагарникових рослин такі невеликі екстремальні зміни не дуже страшні, вважає Віктор Купріянович. А от для озимої пшениці навіть більше – вони корисні, бо її коренева система стане стійкішою. Для квіткових рослин, приміром, тих же маргариток, цвітіння посеред зими нічого доброго не віщує. Бо у них зараз мав би бути період спокою і «відпочинку», а замість цього почалася вегетація. Тепер, якщо, Боже борони, різко похолодає, квіти можуть загинути.
Така ж оказія може трапитися  і з часником та іншими городніми культурами, які дехто висіває та висаджує з осені, аби навесні мати їх ранній урожай. Незвично тепла і волога погода сприяє проростанню насіння і подекуди навіть сходам, що, зрозуміло, за настання холодів призведе до вимерзання рослин.
Дещо інша, сприятливіша ситуація із озимими зерновими культурами, наголосила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко. Особливо пощастило з погодою хліборобам південних областей України, де цього року дуже пізно обсіялися, і за звичних умов розраховувати на добрий урожай навряд чи могли б. Але довга й тепла осінь аж до Нового року дала змогу озимині тут дружно зійти і добре вкорінитися. У північних та центральних областях навпаки, хлібні злаки дещо переросли і можуть постраждати, якщо різко знизиться температура, а снігу не буде. Сприятливіше для всіх без винятку рослин буде, коли небесна канцелярія спочатку вкутає землю снігом, а вже потім пошле нам морози. Сподіватимемося, що так буде й насправді. Хоча ми не проти, аби й уся зима була теплою.