Навіть вітри тепер дмуть із Європи

Певне, більшість українців уже помітили, що останніми роками актуальна приказка: «Якщо в Москві мороз, через три дні похолодає і в Києві» перестала справджуватися.

А це й справді так, підтвердили у Гідрометцентрі України, бо якщо раніше на нашій території спостерігалося північне меридіанне перенесення повітряних мас, то нині все частіше вони надходять до нас із Західної Європи. Клімат помітно змінюється, і погода в Україні стає все більш схожою не на ту, яка панує у наших північних сусідів, а на західноєвропейську.

Теплий грудень, за словами начальника відділу метеопрогнозів Гідрометцентру України Людмили Савченко, не така вже й рідкість для України. За останнє десятиліття лише тричі, у 1998-му, 2001-му та 2002-му, в цю пору було сніжно та морозно, у решту ж років перший місяць зими був доволі теплим. І похолодання синоптики поки що не очікують. Навіть і невеликих морозів не те що вдень, а й уночі не передбачається, принаймні, до 20 грудня. Недарма таки народ помітив, якщо Михайло (21 листопада) не приїхав на білому коні, то й на Миколи (19 грудня) не чекай снігу. Білого дива синоптики не прогнозують навіть на Новий рік. Хоча теж, як і всі ми, сподіваються, що зима таки згадає про свої права. У Гідрометцентрі очікують лише нетривалого, днів на два-три, похолодання на початку третьої декади грудня, яке під Новий рік знову зміниться підвищенням температури. Тож нам залишається хіба що сподіватися на небесну канцелярію, яка таки внесе свої зимові корективи у погоду, аби ми мали змогу відсвяткувати перші справжні різдвяні канікули на лижах та санчатах.