36 пісень про Лондон

Твір Катерини Хінкулової «36 пісень про життя» має одразу кілька доволі оригінальних, принаймні для української літератури, рис.

По-перше, дія роману відбувається у Лондоні, твір розповідає про долю заробітчан і присвячений космополітам. По-друге, під час читання кожного із розділів      33-річна авторка рекомендує прослуховувати особливу, ретельно нею підібрану композицію. І, по-третє, «36 пісень про життя» – перший твір української літератури, де описаний статевий акт із транссексуалом. Книжка комусь, із вередливим літературним смаком, може видатися лише набором авторської експресії, але є у тексті душа та енергія.
У книжці загалом багато кохання. Хоча й авторка, яка із середини 90-х років живе у Лондоні, категорично заперечує автобіографізм роману, порівнянь не уникнути. Аж занадто «36 пісень про життя» схожі на щоденник. Розповідається у ньому про двох українок, які вирушили на заробітки у Лондон по студенській візі. Сама Хінкулова, до речі, закінчила Києво-Могилянську академію, факультет гуманітарних наук.
Але книжка цікава передовсім не любовними пригодами, а описами щонайменших подробиць лондонського життя, про які не вичитаєш у жодному путівнику. Крім того, історії про життя українців за кордоном – також не надто «заїжджена» тема.
Катерина Хінкулова працює продюсером служби новин Бі-Бі-Сі у Лондоні, пише статті для британських та українських ЗМІ, а також перекладає англійською мовою тексти «Танку на майдані Конго». Кілька пісень цієї групи рекомендовано слухати і під час читання «36 пісень про життя». Своєрідне поєднання музики із літературою – не новий, але і  не банальний крок. Хінкулова каже, що мріяла видати диск із піснями як додаток до книги. З урахуванням того, що у цьому літературному саундтреці були б пісні Пола Макартні та групи «Franz Ferdinand», це проблематично. Хінкулова прилітає до Києва в середньому раз на два місяці. Називає це «життям у літаку»: «Іноді мені здається, що мій дім – це аеропорт Бориспіль». Роман «36 пісень про життя» вийшов у серії «Майбутні класики» видавництва «Зелений пес». Також у серії доступні твори Ріо Кундера «Панікоффскі» і цьогорічного переможця «Коронації Слова» Андрія Кокотюхи «Зоопарк, або діти до 16». Друга книжка Хінкулової – вже у роботі.