Хурма та ебенове дерево

Нині – сезон хурми. На кожному кроці можна побачити різні сорти цих жовто-золотистих і червонястих плодів. Екзотика для нас? Давно вже ні, бо привозять ці плоди до України із Закавказзя та інших усюд. Це субтропічна і тропічна культура.

Вітамінів у хурмі достатньо: і С, і провітамін А. Ще там – різні цукри і навіть білки. Дерево хурми – медонос. Із плодів виготовляють вина і лікери. Була здивована, довідавшись: хурма – це кущі і дерева, яких близько двохсот різновидів. Плодових  – тільки чотири. Зате десять видів хурми мають дуже цінну і рідкісну деревину – це чорне, або ебенове дерево. Розпитала у деяких київських фірмах, чи застосовується ебенове дерево для виготовлення меблів. Принаймні, шпоном із ебенового дерева обклеюють деталі для ошляхетнення виробів. Шпон – тонесенький, до одного міліметра, шар фанери. Орієнтовна ціна такого матеріалу – сто умовних одиниць за квадратний метр.
За аналогією до ебенового, тобто чорного дерева, ебонітом назвали твердий чорний синтетичний матеріал, який застосовують в електротехніці та медицині.
Пощастило побувати в багатьох ботанічних садах. Але чогось ніде не пригадую  хурми. Може, була неуважна?