Вісім пам’ятників Ґіві

Конкурс на найкращий проект пам’ятника Григорію Ґонґадзе і журналістам, які загинули за нез’ясованих обставин, з ініціативи Київського міського голови було оголошено Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА. Два місяці скульптори творили і на конкурс подали вісім проектів.

Усі вони експонуються у приміщенні профільного управління (Хрещатик, 32, 2-й поверх). Вхід вільний. Два тижні всі бажаючі можуть знайомитися зі скульптурними пропозиціями, кожну з яких можна оцінити в книзі відгуків. Члени журі візьмуть їх до уваги. Серед них і голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко.
Як розповів головний архітектор Києва Василь Присяжнюк, журі обере три найкращі проекти і поцінує таким чином: перша премія – 40 тисяч гривень, друга – 30 тисяч, третя – 20 тисяч. Хто отримає пальму першості, й реалізовуватиме повноцінний проект.
Пам’ятник має бути встановлений наступного року в Києві на вулиці Великій Васильківській, у сквері (поблизу Меморіального музею М.Заньковецької).
Якщо комусь цікаві мої уподобання, то вражена хрестоподібною композицією №679103 (автори поки що утаємничені). У центрі – образ журналіста. Розірване коло з сірого граніту, що оточує центральну композицію, символізує розірвання пут свободи слова. У внутрішній частині кола – чотири напівкруглі плити з червоного граніту, на яких викарбувані імена загиблих журналістів. А зверху, цівками по цих плитах буде струменіти вода – як сльози їх оплакування.

На знімках: інші конкурсні варіанти пам’ятників.