Побут столичного сервісу

Щодня по дорозі на роботу і з роботи проїжджаю повз стандартну для 60 – 70-х років минулого століття будівлю – Будинок побуту «Нивки». Це єдиний у своєму роді побутовий заклад на всю округу, що обслуговує мешканців Нивок, Сирця, Виноградаря. Власне, зараз непросто здогадатися, що у ньому, адже лише зблизька можна прочитати зруйновані часом вивіски.

За корсетом на Нивки через усе місто

Директор ТОВ «Будинок побуту «Нивки» Галина Прянікова не без гордості наголошує, що багато киян знають цей заклад як єдиний у всьому місті, де шили й досі шиють предмети жіночого туалету для нестандартних фігур: корсети, бюстгальтери, а також пояси для чоловіків, які мають грижу. Декотрі є постійними клієнтами упродовж 5-10 років: переселилися з Нивок у інші мікрорайони, але за потрібними речами їздять через усе місто на Інтернаціональну площу.
– Власне, ми пишаємося тим, що і наші кравчині, чоботарі, годинникарі, ювеліри мають постійних клієнтів, – каже пані Галина. – А все через те, що люди працюють у нас по кільканадцять років і мають свою марку. У «Нивках» щомісяця виконують 1,5-2 тисячі різних замовлень. Зважаючи на те, що у прейскурантах побутових послуг не дуже високі ціни, щомісячний обіг становить 60-80 тисяч гривень.

Друге життя старої шуби

Пані Галина провела нас по всіх цехах та майстернях. На першому поверсі розташувалися годинникар, невеличкий магазин одягу та білизни, де також продають власну швейну продукцію. А ось майстерня, де можна замовити будь-яку рамку для фото чи картини, ломбард. Другий поверх займають приймальня, хімчистка, ювелірна майстерня. Тут надають послуги юрисконсульт та адвокат. Найбільше клієнтів у Марії Мішури: хто здає почистити дублянку, хто куртку, а чи костюм. Після літа господині несуть килими, подушки.  Тут можна пофарбувати вилинялі речі, наприклад, потерті, заплямовані джинси – за 25 гривень стануть, як нові.
У Алли Перепелиці, закрійниці, яка працює на третьому поверсі, вистачає замовлень. І хоч швейні машинки допотопні, на них шиють модні й вишукані речі. Особливо багато роботи перед різдвяними святами – замовляють вечірнє вбрання і жінки, і чоловіки.
На цьому ж поверсі ремонтують одяг. На вішалках висять пальта, куртки, костюми, викинути які у їхніх господарів не піднялася рука. Надія Мілявська стару шубу із порваною підкладкою за 68 гривень зробила, наче нову, а пальто старого фасону перетворилося на модну куртку.
Її товаришка Лідія Хохлова (обидві працюють тут по 30 років) мудрує над чоловічим піджаком: з великого робить менший.

У перспективі

Ще у березні ТОВ «Будинок побуту «Нивки» одержало дозвіл на приватизацію. Але досі не проведено експертну оцінку будівлі, що, як сказала директорка, не дає змоги розпочати ремонт. Хоча четвертий поверх уже звільнили для його проведення. У перспективі Галина Іванівна бачить у себе весільний салон із прокатом весільного та вечірнього вбрання, і затишну кав’ярню, де люди могли б відпочити, поки ремонтують їхні речі.