Прополіс – природний антибіотик

Прополіс має широкий спектр фармакологічної активності: на першому місці – бактерицидні властивості, доведено його антимікробну, антивірусну, антигрибкову, протизапальну та спазмолітичну дію. Препарати з нього підвищують імунний захист організму. Як скористатися препаратами із вмістом прополісу при застудних та інших захворюваннях, розповідає кандидат біологічних наук Любов Дудченко.

Спиртову настойку прополісу, яка продається в аптеці, використовують для зміцнення імунітету: вживають по 20 крапель з водою чи молоком  один раз на день. Такою ж настойкою (одну чайну ложку на одну склянку теплої води) полощуть горло при ангіні.
У народній медицині Болгарії прополіс використовують навіть як протипухлинний засіб. Його готують так: розтопити, не доводячи до кипіння, 400 г вершкового масла і додати 100 г прополісу. Охолодити до теплого і додати 2 ст. л. меду. З цієї маси зробити піґулки, величиною з кукурудзяне зерня, обкачавши їх у кукурудзяному борошні. Приймати по 3 піґулки 3 рази на день за 30 хв. до їди. Цей засіб рекомендують також для лікування запалення легень, ангіни, туберкульозу (приймати на гарячому молоці) 2-3 рази на день за
1-1,5 години до їди або через 1,5 години після їди. Курс лікування туберкульозу 2 місяці з перервою 2-3 тижні.
Для лікування органів дихання прополіс використовують в інгаляціях. Для цього його поєднують із воском: 60 г прополісу та 40 г воску слід розплавити у каструльці й дати охолонути, щоб затвердів. У ємність, що стоїть на водяній бані, додати 1-2 г цієї суміші і дихати випарами 10-15 хв.