Чи треба боротися з високою температурою?

Те, що висока температура тіла – це захисна реакція організму, мабуть, знають усі. То ж чи варто у разі  її підвищення одразу хапатися за жарознижувальні піґулки? Треба поміркувати. Фахівці кажуть, що, збиваючи її, ми пригнічуємо імунітет.

Справді, знизивши температуру тіла менш ніж 37-38°С, створюємо ідеальне тло для розмноження вірусів, розповідає лікар-пульмонолог Ірина Козачук. Лише за температури, вищої за 38°С, віруси гинуть, не встигаючи розмножуватися. Окрім того, за високої температури відбувається прискорення ферментативних реакцій, що сприяє спалюванню токсинів. У цьому разі потрібно лише одне: вчасно виводити їх з організму.  Для цього й рекомендують багато пити. Скажімо, чаї з додаванням  органічних кислот – ягід чи варення калини, малини, журавлини тощо. Річ у тім, що вони сприяють посиленому сечовиділенню, а нирки – це потужний детоксикаційний орган. Через нього виводиться основна маса шкідливих речовин.
Що робити, якщо температура тіла занадто висока – понад 39°С? Щоб зрозуміти, що відбувається з організмом, варто  знати дещо про біологічні механізми. Підвищення температури тіла (гіпертермія) буває двох видів – червона і бліда. Перша спостерігається у разі підвищення температури до 38-38,5°С: людині жарко, її шкіра гаряча й червона, трохи волога на дотик, при цьому процес віддачі надлишку тепла проходить у нормі. Але, якщо в організмі відбувається накопичення надмірної кількості токсинів, то 15 відсотків імунних клітин, які містяться під шкірою, «вимикаються». Тоді виникає бліда гіпертермія – температура тіла підвищується до понад 39°С. Людину морозить, її шкіра стає блідою. Чому так відбувається? З однієї причини – нестачі рідини для виведення токсинів. Полегшити стан можна, вживаючи рідину у великій кількості – щогодини не менше склянки теплого й підкисленого напою. Важливо, щоб не припиняти пити й уночі. Людям старшого віку для підтримки серця варто вживати відвар вівса (жменю вівса залити 600 мл. води, прокип’ятити на малому вогні протягом 30 хвилин, настояти півгодини, процідити, вжити протягом доби). Людям із  гастритом  чи виразкою шлунка рекомендується замість кислої рідини вживати соки з моркви чи гарбуза, які містять потрібний для боротьби з вірусами вітамін А.