Як «прорідити» наступ вірусів

Хоч надворі  й незвична для цієї пори року  плюсова температура, однак віруси йдуть у наступ. Не треба бути фахівцем, щоб зрозуміти: захворюванню краще запобігти, аніж потім лікувати, хай і найкращими препаратами. Які ж засоби найефективніші для профілактики? Переконана, що більшість людей про них добре знають, не раз і самі користувалися. А от наскільки правильно? Саме на цьому ми зосередилися у нашій розмові  з фітотерапевтом  Борисом Скачком.

– Імунна система – це мовби сторожа, яка миттєво реагує, якщо якийсь ворог порушив кордони організму. Виходить, що сильніше ми зміцнимо форпост нашого здоров’я – імунітет, то  надійніше захистимо себе від агресивних вірусів. Нині дуже популярні імуностимулятори – це  настоянки елеутерококу, кореня женьшеню, родіоли рожевої тощо. Вони справді мають відчутний вплив на імунну систему. Однак їх потрібно вживати один раз на 3-4 дні. Якщо це робити частіше, можна спричинити зворотні наслідки. Це пояснюється біологічною дією цих засобів на організм: у перші години прийому вони різко пригнічують імунітет, у відповідь на це організм починає активізувати захисні сили, стимулюючи імунну систему. Таким чином через 2-3 години настає вирівнювання імунного статусу до попереднього, а опісля починається процес його підвищення. Пік досягається через 2-3 доби. Якщо ж імуностимулятори приймати тричі на день (саме так часто радять робити), відбувається постійне пригнічення, від якого імунітет не встигає відновлюватися. А споживачі цих засобів дивуються, чому вони не отримали обіцяного результату.
– Які ще неспецифічні засоби захисту організму, Борисе Глібовичу, можете рекомендувати?
– Використання імуностимуляторів належить до так званих «жорстких засобів профілактики». М’яким та ефективним  методом вважаєтьсяє насичення організму вітаміном А. Він виробляє секреторний імуноглобулін, що міститься у всіх слизових оболонках і належить до найпершого захисника організму від патогенів – зв’язує їх, запобігаючи потраплянню до організму. І якщо якісь віруси потраплять до організму, їх ряди буде «проріджено», а відтак, у організм  виділиться значно менша кількість токсинів. Значить і перебіг захворювання буде легшим та без особливих ускладнень.  
Інтерферон – це речовина, яку виробляє організм для знищення вірусів і бактерій. Для посилення захисту організму в епідемічний період можна застосовувати препарат противірусного інтерферону (капати в ніс) або засоби, що стимулюють вироблення в організмі власного інтерферону. До таких належать арбідол та кагацел, виготовлені на природній основі.
– А  наскільки ефективні профілактичні народні засоби?
– Такі звичні для нас овочі  і фрукти, як морква, капуста,  редька, яблука та груші містять багато клітковини. А саме вона сприяє виробленню в організмі інтерферону.  Річ у тім, що саме вона подразнює тонку кишку, яка є одним із потужних органів ендокринної системи.
Ще одним імуностимулювальним засобом, який сприяє знищенню токсинів та підвищенню сил, є така суміш: два жовтки курячих яєць збити з цукром, додати чайну ложку настою хвоща чи споришу
(2 ст. л. сировини залити окропом, настояти 20 хвилин),  випити  за один раз ( вживати раз на тиждень).
Багато хто чув і про  інші ефективні перевірені засоби для підвищення імунітету, які приймають як з профілактичною, так і з лікувальною метою. Зокрема  йдеться про таку суміш: змішати 50 г соку листя алое (тим, у кого запори, краще брати подрібнене листя), 200-300 г меду і 200 г кагору. Приймати по 1 ч. л. зранку. Зберігати в холодильнику. Цю суміш можна давати навіть дітям. До речі, в давнину нею лікували туберкульоз.
Про роль часнику й цибулі як противірусних засобів, мабуть, відомо кожному. По-перше, вони містять фітонциди, що «проріджують» віруси, не дають їм потрапляти до організму; по-друге, активізують травну систему, очищаючи організм від паразитів та відновлюючи нормальну мікрофлору кишечнику, що сприяє підвищенню імунітету; по-третє, ці рослини багаті на селен. Французькі вчені довели, що селен перешкоджає мутації вірусу в організмі, запобігаючи утворенню агресивних форм. Тим, хто не може вживати часник і цибулю сирими, можна додавати їх в їжу. Навіть під час термічної обробки вони зберігають свої противірусні властивості.
В осінньо-зимовий період можна порадити ввести до щоденного раціону «противірусне вітамінне масло». Його готують так. До вершкового масла додають подрібнений часник і зелень петрушки та кропу, добре перемішують і кладуть до морозильної камери. Цю суміш намащують на хліб і вживають як бутерброд. Масло можна замінити на сало або олію, особливо людям старшого віку та тим, у кого надмір холестерину.
Ще одна на перший погляд звичайна порада: потрібно уникати переохолодження. Річ у тім, що тривале переохолодження всього тіла чи навіть тільки ніг відразу спричинює зниження імунітету в легенях, а, отже, робить цей орган вразливим для будь-яких вірусів, яких у повітрі завжди вдосталь. Якщо все ж таки трапилося, що ви перемерзли, то відразу після повернення додому прийміть гарячу ванну, щоб відновити нормальний перебіг внутрішніх процесів. Пийте чай  з малиною, смородиною, порічками, а також із липового цвіту, ромашки, шавлії, солодки голої.