Що не загинуло в полум’ї війни

У виставковому залі Успенського собору Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкрилася виставка «Святиня, обпалена війною».

За часів Другої світової війни Україна зазнала не лише величезних матеріальних втрат, а й духовних. Справжньою трагедією стала війна й окупація для Києво-Печерської лаври. Частково чи повністю тут було зруйновано 32 споруди. Руїною став Успенський собор. У експозиції представлені унікальні фото, які оповідають про руйнування собору і прилеглих будівель, пошкоджених вибухом на 50-60 відсотків.
Протягом 1941-1942 років тривало пограбування цінностей Лаври, вивезено значну кількість раритетів. Створена штадткомісаріатом у жовтні 1942 року «Контора з розбирання пошкоджених будівель» нищила й уцілілі споруди, сприяла вивезенню лаврських дзвонів. Демонструється ряд речей, які пережили окупацію, були повернуті з евакуації чи з Німеччини після війни. Окремо представлені зразки богослужбового начиння, знайдені під час післявоєнних розкопок і розбирання руїн Успенського собору, збережені й відреставровані фахівцями заповідника у післявоєнний період.
Вражає ікона «Мати Божа Одигитрія», яка постраждала від пожежі часів війни і ніби уособлює як трагедію того суворого часу, так і невмирущі духовні цінності, які неможливо знищити. Саме ця ікона надихнула науковців заповідника на створення даної експозиції.
Загалом представлено понад 80 експонатів із фондової колекції заповідника.
На виставці можна переглянути фільм, змонтований з унікальних матеріалів кінохроніки, який розповідає про Лавру періоду окупації Києва та післявоєнного відновлення.