Вибори треба здешевити

Нині на часі зведення всього виборчого законодавства у єдиний кодекс, вважає голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович. Заодно слід впорядкувати закони, усунути між ними протиріччя. Бо, наприклад, законодавство про місцеві вибори багато в чому суперечить законам про вибори президента та до Верховної Ради. Та й взагалі пропорційна система голосування на рівні місцевого самоврядування – це нонсенс.

Голова Центрвиборчкому зауважив, що міжпартійна боротьба перетворила чи не кожну місцеву раду на такий собі міні-парламент, де замість вирішення господарських питань постійно трапляються сутички коаліції з опозицією.

Не абсолютно вигідна й повністю пропорційна система виборів до Верховної Ради. Ярослав Давидович вважає, що її необхідно трохи змінити – запровадити регіональні виборчі списки. Таким чином, громадяни голосуватимуть за кандидатів із своєї області, а не лише із Києва. Подібним чином обирають парламентаріїв у Польщі та Австрії. Крім того, вибори до парламенту та місцевих рад доцільно розвести в часі. Заодно доцільно зменшити термін каденції органів місцевого самоврядування з п’яти до чотирьох років.

На часі й перерозподіл виборчих округів. Іноземні спостерігачі дивуються, коли бачать, що в Україні подекуди на одну дільницю припадає близько 2500 виборців, тоді як у Європі – не більш ніж 900 – 1500. Мало того, в нас електорат розподілений нерівномірно: у східних регіонах на дільницю припадає занадто багато виборців,  а на Заході – мало. А щоб представники партій і блоків у виборчих комісіях змогли справитися із своїми обов’язками, необхідно влаштувати для них курси підготовки за кілька місяців до початку виборчої кампанії.

Слід нарешті сформувати єдиний державний реєстр виборців. А для того, щоб швидше підраховувати голоси, потрібно створити спеціальну комп’ютерну систему. Тоді вручну бюлетені рахуватимуть лише для того, щоб перевірити дані електроніки.

Звичайно, такі нововведення обійдуться недешево. Реєстр коштує приблизно 80 млн. гривень, а комп’ютерний підрахунок голосів – 50-60 млн. Однак кошти можна знайти за рахунок зменшення кількості членів виборчих комісій та, відповідно, скорочення видатків на їхню зарплату. Взагалі ж владі треба думати про здешевлення виборів, адже вони обходяться надто вже дорого. В Україні на кожного виборця припадає 2,5 долара витрат, а, приміром, у країнах колишньої Югославії – лише 20 центів.