Тарифи хочуть скасувати

Поки що бракує вісьмох голосів

На наступній сесії Київради через три тижні депутати фракцій БЮТ, «Наша Україна» й Блоку Кличка хочуть скасувати рішення щодо підвищення житлово-комунальних тарифів у столиці. Якщо це їм не вдасться, то обіцяють оскаржити дії міськдержадміністрації в суді.

Ці три політичні сили, за словами лідера фракції «Наша Україна» у Київраді Дмитра Андрієвського, нині налічують 53 депутати. Для позитивного голосування необхідно щонайменше 61 голос. Пан Андрієвський вважає, що за умови прозорого, аргументованого й відкритого обговорення цього питання  на сесії, за нього проголосують «усі чесні депутати» й рішення буде ухвалено. Лідер фракції БЮТ Тетяна Меліхова наполягає, аби цей пункт порядку денного розглядали не увечері, а за присутності ЗМІ.

Це була перша спільна прес-конференція «київської опозиції».

– Леонід Черновецький зробив неможливе: об’єднав БЮТ і «Нашу Україну», – не без іронії заявив Віталій Кличко.

Утім, як зазначив Андрієвський, з боку «Нашої України» про опозиційність «на сьогодні не йдеться», як  і «не стоїть питання  про відставку мера».

– Ми консолідуємо навколо принципів захисту інтересів киян найбільшу кількість депутатів, – каже Андрієвський. – Не  дамо перетворити Київраду в кишеньковий орган.

Виникає питання: чому депутати «прокинулися» лише зараз, а не тоді, коли своїм рішенням  давали згоду КМДА на підвищення тарифів? За словами Меліхової, тоді «голосували вночі» й нібито «за соціальний захист киян в умовах обґрунтованого підвищення тарифів». БЮТ теж, мовляв, не проти підвищення, але поступового, прозорого і вмотивованого належними розрахунками.

Кличко іронізував: «Кажуть, що багаті платитимуть за бідних. У 1917 році вже боролися з багатими…»

Меліхова спростувала також інформацію про наміри влади захистити незаможних киян субсидіями: «За рік вони заплатять із своїх сімейних бюджетів на два мільярди гривень більше. На субсидії ж закладено у міському бюджеті 100 мільйонів. Мільярди  створений енергохолдинг покладе у свою кишеню».

Підвищення тарифів – не єдине, що об’єднало депутатів. Вони хочуть, щоб ціни на земельні ділянки й оренду комунальних приміщень встановлювалися не «під столом», а на аукціоні. А також депутати збираються оскаржити  в суді рішення щодо банку «Хрещатик», не чекаючи наступної сесії.  Бо за словами Андрієвського, до того часу його можуть продати, а депутати навіть не знатимуть «хто отримає мільярд».

Символічно, що  Віталій Кличко на прес-конференції виступав першим і сидів у центрі. Не тому, певно, що дуже відомий. Він заявив, що готується до  позачергових виборів мера Києва, якщо Леонід Черновецький вирішить піти працювати у Верховну Раду. Андрієвський не виключає, що Кличка підтримає й «Наша Україна». А для БЮТ Кличко вже давно союзник.