Замість хімчистки… квартира

Левова частка комунального майна, що передана в оренду різноманітним недержавним структурам, використовується не за призначенням. Це з’ясувалося під час спеціальних перевірок співробітниками КП «Київспецжитлоексплуатація».

– Ревізуючи майно територіальної громади, ми ставимо за мету припинити зловживання, пов’язані з його орендою, – каже заступник голови КМДА Денис Басс. – Найчастіше маємо справу із ситуаціями, коли майно, згідно із поданими документами, передається в оренду під соціально важливі об’єкти за пільговими ставками, а використовується з комерційною метою. У таких випадках передбачена значно вища орендна плата. Від так потерпає
бюджет столиці і територіальна громада недоотримує чималі кошти.

Столичні чиновники запевняють, що порушень умов договорів оренди чимало. Наші кореспонденти відвідали два таких об’єкти. Один із них розташовано на вулиці Михайлівській, 17а/2а. У цьому будинку громадська організація «Київський прес-клуб» орендує приміщення загальною площею 45 квадратних метрів. У одній з кімнат на орендованій площі обладнано студію звукозапису. Інший випадок ще цікавіший. Згідно з документацією, у будинку на вулиці Артема, 103-105а має бути підприємство з надання побутових послуг киянам. Для цього орендареві передали 280 квадратних метрів підвального приміщення. Однак речі у хімчистку в тому підвалі здати не можна, бо там живуть люди. Орендар справно сплачує до міського бюджету гроші – аж 10 гривень за один квадратний метр. Вірогідніше за все, договір з ним у судовому порядку розірвуть через невиконані обіцянки. Площу передадуть іншим підприємцям, які сплачуватимуть за оренду за новою ціною – 40 гривень за квадратний метр.