Тестам і пільгам бути

На зустрічі міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка зі студентським активом Києва йшлося, насамперед, про те, що турбує сьогодні молодь, яка здобуває вищу освіту.

Міністр зазначив, що освітянське законодавство має активно адаптуватися до європейських стандартів. Нині усі українські вищі навчальні заклади переходять на рейтингово-модульну систему оцінювання знань. Це дасть змогу українським випускникам продовжити навчання за кордоном та бути конкурентоспроможними на закордонному ринку праці.

 За даними опитування, 25 – 27 відсотків студентів державних і приватних ВНЗ не задоволені умовами навчання: нестача підручників, відсутність або застарілість технічного обладнання у кабінетах, жахливі умови у гуртожитках. Міністр вважає, що одну з цих проблем допоможе вирішити програма «Студентський гуртожиток», за якою планується переобладнання старих та зведення нових гуртожитків.

Наступного року всі київські випускники вступатимуть до ВНЗ за результатами незалежного тестування. Такі ж наближені перспективи у львів’ян та харків’ян. Мине ще кілька років, і незалежне тестування проводитиметься по всій Україні.

Уряд не розглядає питання про позбавлення студентів пільг на проїзд. За словами Станіслава Ніколаєнка, Міністерство освіти і науки обов’язково знайде компромісне рішення з Міністерством транспорту.

Олена Оверчук