Подарунок ацтеків

Першими довідалися про шоколад ацтеки Центральної Америки багато століть тому, однак лише 1600 року цей десерт поширився у Європі. Першу шоколадку виготовили 1847 року.

1517 року іспанець Ернан Кортес прибув до  Мексики, і невдовзі звідти привіз додому те, чим так пишалися ацтеки, – какао-боби та пристрої для виробництва какао. Іспанці не квапилися поширювати шоколад за межі країни, тримали у секреті рецептуру гарячого какао (тривалий час шоколад був винятково напоєм). Вони ж стали використовувати при його приготуванні мускатний  горіх та цукор, а  перець чилі не брали до уваги. Завоював Європу шоколад у XVII столітті. У нього з’явилося стільки шанувальників! Скажімо, в Англії навіть були шоколадні будинки, де збиралася тамтешня еліта. Звідси пішла культура споживання цього продукту.

Щоб дитя більше усміхалося

Учені з університету Гельсінкі довели, що вагітні жінки, котрі упродовж дев’яти місяців не відмовлялися  від шматочка шоколаду, народжують не тільки здорових дітей, а й витривалих до всіляких стресів. Такі немовлята частіше усміхаються і мають веселу вдачу.

Краще за піґулки

Доведено, що шоколад – неперевершені ліки, наприклад, вживання 25 грамів його щодня допомагає  серцю, уповільнює тромбоцидну активність кров’яних тілець,  знижує рівень  холестерину у крові. Це все стосується  саме чорного шоколаду.

Один іспанський жіночий журнал навіть  рекомендував своїм читачкам  шоколадну дієту, у яку входило 3 чашки густого какао і 100 грамів гіркого шоколаду на день. Та й навряд чи можна зіпсувати фігуру, вживаючи шматочок кавових солодощів, адже в одній плитці – не менш ніж 500 кілокалорій, а людині їх на день потрібно 1800-2000. Якщо не виходити за ці рамки, то ожиріння не загрожує.

Але, перш ніж назвати звичайний гіркий шоколад дієтичним продуктом, виробники мають знизити у його складі вміст цукру. Тільки чи буде до смаку всім солодкоїжкам такий делікатес? Кондитери не стоять на місці. Так, одна відома компанія почала виготовляти батончики Сосоа Via, які мають у своєму складі потрібну кількість флавоноїдів, що позитивно впливають на роботу серця. І рекомендує з’їдати по два батончики на день.

Можна навіть із салом

Шоколад можна їсти і пити. Деякі гурмани віддають перевагу саме рідкому. Особливий попит він має у Львові, де склалися свої  питні традиції, скажімо, у окремих кав’ярнях його вживають із сіллю та малосоленими огірками. А в деяких ресторанах столиці можна замовити таку страву, як сало в шоколаді. Це вже суто наш український винахід. Сама особисто не куштувала, але приятелі казали, що дуже смачно.

На вершині уподобань

«Вечірній Київ» провів невелике опитування, у якому взяли участь 120 киян і гостей столиці. Перше місце посіли шоколадки «Світоч» («Особливий» і «Молочний із горіхами і родзинками») – 43% опитаних. Друге місце (27) – за батончиками «Рошен». Третє місце (23) розділили «Корона» і «Мілка» («Молочний із родзинками і лісовими горіхами»). Найбільші ласуни – діти середнього шкільного віку і чоловіки, яким за тридцять. Чимало жінок також не проти шоколаду, але надають перевагу фруктам та зефіру.

Рецепт – за одну хвилину

У каструлі розігріти трохи вершків, додати шоколаду високої якості, розломивши його на шматочки, і горіхів. Помішуючи, розплавити шоколад і подавати його як соус до морозива.