Смачний та ароматний

Ви можете уявити собі людину, яка не любить солодощів, зокрема шоколаду? Особисто я таких не зустрічала, хоча розумію, що вони є на світі. Одначе й такі гурмани бодай зрідка та спокушаються на шматочок темно-каштанової плитки. Справжній, натуральний, шоколад має особливі смакові властивості. До того ж його  вміст має бути чітко описаний на упаковці. Отож варто знати, яким буває справжній шоколад і чим він відрізняється від підробки. Почнімо із чорного.  Він гірчить, причому – що більше, то краще. Це означає, що виробник не пожалкував найголовнішого компонента – какао. Згідно зі стандартом, цього продукту має бути щонайменше 45 відсотків. А загалом, до складу шоколаду входять (і це має зазначатися на упаковці) чотири основні компоненти: какао-масло, какао терте, цукрова пудра, лецитин (досить дорога добавка, яку виготовляють із соєвої чи соняшникової олії).

Недобросовісні шоколадні виробники найчастіше економлять на дорогій сировині – какао-маслі,  замість нього використовують какао-порошок (на деяких імпортних шоколадках є позначка «какао велла», що буквально означає «макуха»). Але це ніскільки не впливає на вартість продукту, себто ми платимо за натуральний шоколад, а їмо підробку, макуху. Шоколад – це кондитерський виріб, який виготовляють на основі какао-масла. І саме масло, а не какао-порошок, як думає більшість, надає продуктові аромату та смаку. Ось чому білий шоколад також має шоколадний смак, хоч зовсім не коричневий.

Найчастіше у підробках використовують замість натуральної сировини гідрожир та соєвий шрот. Але на упаковці відомостей про ці компоненти не побачите. Грішать окремі виробники і тим, що не докладають горіхів, родзинок, фруктів, використовують заборонені добавки. Експерти кажуть, що до цього вдаються кондитери країн Південно-Східної Азії, Туреччини, Східної Європи. Сою легко розпізнати, бо вона надає шоколадові світлого кольору. Але така ознака не достатньо надійна, бо, скажімо, молочний чи вершковий шоколад також мають не дуже насичений коричневий колір. Тому зверніть увагу на поверхню плитки: натуральний шоколад, без добавок, блищить. Якщо ж у ньому є соя, блиску не побачите, поверхня буде матовою. І ще одна ознака натуральності продукту: шоколад ламається з хрускотом і на зламі – матова поверхня. Справжній шматочок плитки тане не лише у роті, а й у руках, адже какао-масло плавиться за температури +32 °С. А підробки кришаться, в’язнуть у зубах.

Більшість вітчизняних виробників на етикетці зазначає термін зберігання продукту – 3-6 місяців. Якщо він триваліший, будьте пильними: у складі шоколаду можуть бути консерванти. Згідно з чинними вимогами допускається їх використання, але не більше ніж 5 відсотків. Коли ж на упаковці прочитаєте не докладний перелік консервантів, а просто «добавки», є сумнів щодо якості такого продукту.

Шоколад – надто ніжний, швидко вбирає сторонні запахи, чутливий до зміни температур, вологості повітря. Якщо його довго зберігати у холодильнику, то він покриється білим нальотом.

Знайте міру

Хоч мами і лякають своїх чад, що від шоколаду зуби псуються, і себе обмежують у калорійному продукті, але відмовлятися від нього не варто ні дітям, ні дорослим. Наприклад, німецькі вчені стверджують, що шоколад містить серотонін, який дає позитивні імпульси нервовій системі та впливає на настрій людини. Плитка, у якій 60 відсотків какао-бобів, має здатність стовідсотково поліпшити настрій.

Шоколад «лікує» серцево-судинну систему, знижує кров’яний тиск, допомагає уникнути закупорки коронарних судин. Це підтвердили дослідження, які проводили вчені академії наук і Національного інституту охорони здоров’я США. Враховуючи лікувальні властивості какао-бобів, деякі лікарі призначають «шоколадну» терапію хворим, які перенесли операцію. Відомо також, що під час Другої світової війни, коли існував дефіцит ліків, раціональні німці ставили на ноги хворих на туберкульоз завдяки споживанню шоколаду. Та й наші військові льотчики і підводники не обходилися без шоколаду в роки війни.

Але в  усьому треба знати міру. Дієтологи радять не забувати, що в шоколаді багато цукру та масла, а тому не слід «сідати» на шоколадну дієту. Якщо за один раз з’їсти 55 шоколадних плиток, то можна навіть відчути наркотичний ефект – галюцинацію. Тим, хто має схильність до повноти, діабетикам не бажано вживати шоколад, особливо молочний, бо його калорійність – 516 ккал.

З горішками, родзинками і… діамантами

Про смаки не сперечаються: хтось понад усе любить чорний шоколад, а хтось – молочний, з горішками чи з родзинками. Ювеліри із Токіо виготовили плитку з… діамантами: 2 тисячі дорогоцінних камінців залили 12 кілограмами шоколаду. Звісно, куштувати його небезпечно. Чого доброго, зуба зламаєш чи діамант ненароком проковтнеш. І все ж на десерт такі ласощі можна купити, заплативши за них 3 мільйони доларів: хочеш їж, а хочеш – на шию повісь.