Запрошує Сакамото Фуса

Особливість творів цього мистецтва – проста, навіть дещо примітивна композиція. У цьому вся чарівність катадзоме – японської техніки нанесення малюнка за допомогою паперового трафарету.

Виставка Сакамото Фуса «Японські форми та кольори» експонується в Музеї мистецтв ім. Богдана та Варвари Ханенків. Оригінальна техніка, у якій створено картини, використовується ще й при фарбуванні кімоно і має більш ніж тисячолітню історію. Колір наносять на спеціальний папір «ващі». Увесь процес може виконувати один художник, тоді як у давнину кілька майстрів послідовно створювали кожен свій етап композиції. У творах Сакамото Фуса поєдналися ніжні відтінки кольорів і сильні чорні лінії, вплетені до пейзажів. Експозицію супроводжують письмові коментарі.

Сакамото Фуса дуже багато подорожувала по світу і своїми враженнями ділиться за допомогою фарб та паперу «ващі». Сьогодні на її картинах можна побачити і Софійський собор та Андріївський узвіз у Києві. Японка створила їх після другої подорожі до Києва в травні цього року. Перша відбулася ще 30 років тому.

У країні найновіших технологій ревно бережуть найдавніші традиції: прикрашають стіни тисячами ліхтариків у формі золотої рибки або перевдягаються левами і танцюють під супровід флейти і барабанів, молячись за гарний урожай і злагоду в родині. Тож художниця поспішає зафіксувати своїм мистецтвом надбання традиційної культури Японії.