На поклик Києва

Збірку «Вибрані твори» Олени Теліги київське видавництво «Смолоскип» випустило до 100-річчя від дня народження політичної діячки, поетеси, розстріляної фашистами 1942 року в Бабиному Яру.

До книги ввійшли всі відомі вірші, найважливіші публіцистичні твори Олени Теліги, спогади побратима Олега Штуля-Ждановича, ще – добірка статей про її творчість – і сучасників поетеси, і теперішніх авторів. Тут і знімки Олени Теліги в колі родини та літературних і політичних побратимів.

За своє коротке життя Олена Теліга зуміла пройти шлях від зденаціоналізованої гімназистки до борця за честь і волю українців. У есеї «На поклик Києва» Олег Штуль-Жданович повертає читачів до того часу, коли Теліга прийняла рішення «стати українкою», веде сторінками її юності, літературного життя. Подає подробиці про діяльність в окупованому гестапівцями Києві…

Як ковток свіжої води – її вірші – «Життя», «Літо», «Сонячний спогад», «Поворот»… І як прапор – її публіцистика – «Або-або», «Братерство в народі», «Партачі життя», «Розсипаються мури».