На Поділлі вродили яблука

…А в Каневі гарбузи, ще й такі здоровенні, майже пудові – ого, скільки горщиків каші можна з одного наварити. З цього славного краю також привезли на ярмарок до Києва, який відбувся минулої суботи у Шевченківському районі поблизу станції метро «Театральна», мед, всіляку городину й садовину. Усього було так багато, що очі розбігалися. Тож кияни мали змогу запастися на зиму овочами: картоплю із Рівненщини продавали по 1,80 грн. за кілограм, моркву та буряки – по 1,50 грн., цибулю – по 1,40, а за капусту правили 1,20 – 1 грн. Капусти вродило нівроку, щоправда, цим хизувалися більше подоляни.
– Бо у нашому краї земля найродючіша, – пояснила Ольга Степанівна із Могилів-Подільського району. – Цього року все вродило потроху.

– І яблука? – запитую.

– І яблука, і груші, і сливи.

– Тільки чому ж вони такі нині дорогі – коли ж це бувало, щоб восени  яблука продавали по чотири гривні?

–  Це ще дешево, через місяць-другий вони коштуватимуть 6-8 гривень, – заперечив її сусід Михайло, який зважував поважному чоловікові кілька кілограмів золотого ренета. – 350 кілометрів від мого села до столиці – неблизький шлях, і людям маю щось заплатити, бодай по 30 гривень, за те, що рвали… У городян, одне слово, своя арифметика, а у селян – своя.

Доволі було на ярмарку сала (по 12 грн.) та м’яса (по 24 грн.), усіляких ковбас та копченостей, молочної продукції. Мали попит брусилівські солоні огірки, березанські яйця, новопетрівські хризантеми та слов’янські горщики й всяка кераміка. Черга вишикувалася біля ятки, з якої торгували цукерками «Корівка» – це продукт спільного виробництва литовських та переяслав-хмельницьких кондитерів. Виявляється, є «Корівка» не лише зі згущеним молоком, але й з горіхами, з медом, з кокосом, з насінням соняшнику – всього 12 сортів. Жваво торгували повидлом і варенням, консервованими огірками, грибами, виготовленими у Кам’янці-Подільському.

Київські дачники вже думають про наступну весну: завбачливі господарі та господині купували саджанці, насіння овочів та квітів. І про зимові холоди не забули – залюбки приміряли в’язані шапочки й шарфи, а іноземці розкуповували вовняні закарпатські чуні та камізельки.

Наступних вихідних пройдуть аналогічні ярмарки в інших районах міста (читайте уважно «Вечірку»). Раджу на них побувати.