Мер сказав: «Тарифи справедливі…»

Столична влада таки пішла на надзвичайно непопулярний крок – підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Учора з цього приводу у мерії відбулася нарада,  після завершення якої міський голова підписав відповідне розпорядження.

– Із 1 грудня запроваджуються нові тарифи, які будуть економічно обґрунтованими й узгодженими із заходами соціального захисту малозабезпечених верств населення, – зазначив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. – Одночасно хочу повідомити, що Київрада виділила 100 млн. гривень для виплати енергогенеруючим підприємствам різниці в тарифах. 116 млн. гривень передбачено виділити на листопад, ще приблизно стільки ж – на грудень. Ми провели громадські слухання, і більшість присутніх на них підтримали приведення тарифів до економічно обґрунтованих, але вони вимагають від міської влади точних розрахунків. Ми ретельно займалися цим, було створено комісію, яка вивчила витрати кожного виробника послуг – «Київенерго», Дарницької ТЕЦ, «Київводоканалу».

Анатолій Голубченко зазначив, що із підвищенням тарифів погодилися всі фракції Київради. Це підтвердив і член БЮТу, заступник голови КМДА Олександр Притика, який, щоправда, сказав, що засідання фракції буде проведено з цього приводу після наради.

Якими будуть нові тарифи, розповів начальник Головного управління з питань цінової політики Василь Яструбинський:

– Холодна вода і водовідведення – діючий тариф – 82 коп. за кубометр. Пропонується – 2,82 грн. У випадку відсутності квартирного лічильника вартість холодної води підвищується з 4,51 грн. до 15,51 грн. у розрахунку на одну людину. Вартість кубометра гарячої води і водовідведення зростає з 3,72 грн. до 12,86 грн. Для приміщень, не обладнаних лічильниками води, тариф становитиме 45 гривень на одну людину.

Квартплату для киян, які мешкають у будинках, що мають більше  12 поверхів, буде підвищено з 0,58 грн. до 1,99 грн. за кв. м, для будинків до 12 поверхів – з 0,55 грн. до 1,89 грн., для будинків без ліфтів – з 0,45 грн. до 1,50 грн.

Василь Яструбинський зазначив, що тариф на квартплату може бути ще збільшено із січня, коли згідно з постановою Кабміну, розрахунок тарифів буде проводитися для кожного будинку окремо.

Безпосередньо на нараді розпорядження про підвищення тарифів підписав Київський міський голова.

– Хочу сказати, що за нинішньої міської адміністрації та Київради тарифи не стануть більше передвиборною політичною картою, – заявив Леонід Черновецький. – Вважаю, що розпорядження, яке підписую, буде справедливим. Я готовий змінювати його щоденно на користь тих, хто живе не так заможно, як нам того хотілося б.

Це розпорядження прозоре, воно, очевидно, спрямоване на те, щоб зберегти для киян, діючим, міське господарство, тому що в іншому випадку воно просто вийде з ладу. Це розпорядження передбачає, що десятки тисяч людей платитимуть менше, ніж платили раніше. А хто має надвеликі прибутки, платитиме за бідних.