Без інвентаризації не обійтися

На українсько-російських переговорах з питань перебування в Криму російського Чорноморського флоту, що пройшли днями, найскладнішими були питання військово-політичної тематики.

Про це заявив у Севастополі статс-секретар – заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін на спільній з першим заступником міністра закордонних справ України Володимиром Огризком прес-конференції за підсумками третього засідання підкомісії.

«Ми шукаємо способи, як зробити так, щоб флот залишався дійсно активним, як знайти рішення, що дадуть змогу підтримувати його боєздатність на високому рівні, залишати його стратегічною одиницею Російської Федерації, водночас щоб перебування флоту на українській території сприяло стабільності і в Чорному морі, і взагалі у регіоні», – сказав він. На думку Карасіна, усі проблеми, що виникають на шляху реалізації такої мети, можна подолати, хоча поки що про суттєвий прогрес говорити зарано, бо, наприклад, не вирішено питання маяків.

Проте, на думку пана Карасіна, сторонам удалося досить суттєво просунутися в питаннях екологічної безпеки і охорони природного середовища в місцях базування Чорноморського флоту Росії.

Володимир Огризко зі свого боку заявив, що залишаються не вирішеними проблеми і гідрографічно-навігаційного обладнання, і юрисдикції, і у військово-політичній сфері. Водночас він із вдячністю відзначив, що українська сторона отримала нещодавно пропозиції російської сторони щодо методології, етапності проведення інвентаризації об’єктів, які орендують в Криму російські військові. Вже є пакет із 151 документа. «Ми справді сподіваємося, що в процесі інвентаризації земельних ділянок зробимо серйозний крок вперед. Далі справа за інвентаризацією об’єктів».

Тема пролонгації українсько-російського договору щодо ЧФ на засіданні не обговорювалася.

Наступне засідання підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ Українсько-Російської міждержавної комісії відбудеться у січні наступного року в Москві.