«Вацлав Гавел – на сцену»

Хоча екс-президент Чехії Вацлав Гавел вдруге не приїхав до Майстерні театрального мистецтва «Сузір’я»,  його присутність тут 26 жовтня була більш ніж зримою…

Чотирнадцять років тому президент Вацлав Гавел завітав до «Сузір’я», як драматург, автор п’єси «Аудієнція», що у постановці Олексія Кужельного з великим успіхом ішла тут. В основу сюжету покладено події тих років, коли переслідуваний тоталітарним режимом Чехословаччини драматург мусив працювати вантажником на пивзаводі.  А директора заводу зобов’язали писати звіти «у верхи» про поведінку Гавела. Але директор просив драматурга, аби той  краще сам писав ті звіти. Вацлав Гавел з присмаком гіркоти та іронії висміює у цій та інших п’єсах реалії тих часів.

У «Сузір’ї» днями з нагоди 70-річчя з дня народження Вацлава Гавела відкрилася спільна чесько-українська виставка «Вацлав Гавел – на сцену». З численних знімків, документальних матеріалів постає і пам’ятна зустріч Вацлава Гавела з акторами «Сузір’я» у 1992 році.

На ювілейну зустріч у «Сузір’я» прибули і посол Чехії пан Карл Штибл, і представники Чеського культурного центру в Києві, які щороку підтримують  театральний фестиваль міст-побратимів «Київ травневий», де директором  О.Кужельний, дбають, щоб представляли вистави чеських театрів.

Показали на відеокасеті пам’ятну виставу «Аудієнція». А на сцені «Сузір’я» гості з Чехії – студенти Інституту театру в Празі – зіграли іншу п’єсу Вацлава Гавела «Вернісаж» – «серйозну своєю комедійністю і кумедну своєю серйозністю».