Три очки між фаворитами

І «Шахтар», і «Динамо» свої матчі виграли. А отже, до безпосередньої битви гігантів, що призначена на 6 листопада, в горішній частині турнірного реєстру триматиметься трьохочкова різниця на користь киян. А от «Металіст», вигравши гостьову зустріч у Маріуполі, випередив «Арсенал» і «Карпати» в так званій «бронзовій» гонці. До речі, вдруге в сезоні і до того ж після другого туру.

Ювілей тижня. «Шахтар» другим у вищій лізі забив дев’ятисотий м’яч у національних  чемпіонатах України. Стрільцем із ювілейним статусом виявився поляк Левандовський. Його гол, віртуозно проведений з «другого поверху», став, можливо, й не вирішальним, але переломним – однозначно. Бо саме після цього львів’яни вимушено «розкрилися», що й дало змогу гірникам дотиснути завзятого, однак не безпомилкового суперника. Натомість вирішальною була рішучість арбітра Сіренка. Кримський служитель футбольної Феміди, призначивши сумнівний пенальті у ворота гостей за непевного рахунку 2:1 й у розпал ігрової невизначеності, «загасив» їх атакувальний порив і промовисто засвідчив, що проти лому насправді немає прийому. Відтак «Шахтар» в історичному стрілецькому реєстрі поступається лише «Динамо», яке минулого місяця відсвяткувало тисячне взяття чужих воріт у національних футбольних перегонах.
Злопам’ятство тижня. Одразу двоє футболістів залишили стрілецькі автографи у воротах команд, які зовсім недавно були для них рідними. Мова про нинішніх криворіжця Гігіадзе та харків’янина Рикуна. Правда, ціна «чорної» вдячності виявилася різною. Гол Гігіадзе, хоча й започаткував лік влучних ударів у сімферопольському матчі, успіху гостям не приніс. А от Рикун із новими одноклубниками з «Металіста» вивіз із Маріуполя повноцінну перемогу, яка вивела слобожанців до чільної трійки. Тим часом прем’єрними голами відзначились аж троє чужинців. Литовець Зельмикас, сенегалець Діоп і бразилець Флавіу задовольнилися одиночними точними «пострілами». До того ж африканець – уже в першому своєму матчі в Україні.

Нефарт тижня. Столичні каноніри безроздільно домінували в домашньому поєдинку з другим за рангом донбаським клубом. Однак виграв «Металург». І зовсім не так, як «Арсенал» у «Шахтаря» тиждень тому. Бо, на відміну від киян, донецькі футболісти були малопереконливими в атаці і ненадійними в обороні. Після прицільних ударів Ярошенка (двічі), Канкави та Батальського зі зручних позицій шлях м’ячеві до сітки перетнули стійки та поперечина воріт гостей. Натомість «Металургові» просто посміхнулася доля. За оцінками фахівців, «Арсенал» зіграв чи не найкращий свій матч у сезоні. Проте футбол і справді не передбачуваний: талан цього разу виявився на боці донбаського «інтернаціоналу мільйонерів». Показовим виявився другий гол гостей: Зезе поцілив м’ячем у порожні ворота після того, як Деонас, що відчайдушно побіг допомагати своїм нападникам, не встиг повернутися з атаки на останній рубіж «Арсеналу».