А за маршрутом – усе гаразд

Столичне керівництво в рамках проведення осіннього місячника з благоустрою проінспектувало ще два райони міста.  Цього разу під пильним оком чиновників опинилися Деснянський та Оболонський райони.

– Обстеживши територію, члени міської комісії з проведення місячника благоустрою дійшли висновку, що ситуація в цих районах значно ліпша, ніж у Дніпровському та Дарницькому, де комісія працювала раніше, – каже начальник Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном КМДА  Сергій Рюмшин. – Однак це не означає, що тут усе гаразд. Окрім загальноміських проблем, передусім ідеться про аварійні розриття та сміттєзвалища, кожен із цих районів має й свої особливості. Мешканці Деснянського району вже протягом місяця мають миритися з великогабаритним сміттям. Є істотні недоліки в утриманні прибудинкових територій та міжквартальних проїздів.

Чимало об’єктів на території району просто небезпечні для його мешканців. Зокрема, в селищі Биківня, на Броварському проспекті, 51, комунальні служби недогледіли відкритий зливоприймач та люк оглядового колодязя. На покинутій напризволяще драбині з дитячого майданчика на вулиці Академіка Курчатова, 4 гойдаються діти.

На території дитячого садка №519, що на вулиці Курчатова, 8-а, не зрізане сухе дерево. Ще одна «гаряча» точка на вулиці Закревського, 3. Там із фасаду аварійної будівлі опадає облицювальна плитка, а комунальні служби не попіклувалися навіть про те, аби попередити перехожих чи обмежити доступ у небезпечну зону.

Є недоліки й у роботі відповідних служб в Оболонському районі. Поважна комісія помітила незадовільний стан контейнерів для сміття, не надто охайний вигляд територій закладів освіти, охорони здоров’я та прибудинкових територій. Утім, серед іншого голова Оболонської райдержадміністрації Вадим Ягодка зупинився на двох проблемах. Перша – «блошиний» ринок на вулиці Фрунзе, поблизу Куренівського ринку. Через відсутність вільних територій у районі його нікуди переселити, а це спричиняє чимало проблем. Особливо у вихідні, коли розмах торгівлі значно більший. Друга проблема – стихійний ринок на вулиці Вишгородській поблизу площі Шевченка. Ліквідувати незаконну торгівлю ніяк не вдається.


***



Звісно, не мені вирішувати, яким чином столичне керівництво мало б організувати роботу комісії на території цих двох районів, але від тієї організації війнуло  чиновницькою, даруйте, совковістю. Впадало в око те, що роботи з благоустрою проводилися вже якось надто активно. Неприродно виглядала велика кількість працівників жеків за маршрутом руху автобуса з членами міської комісії. Двоє прибиральників раптово з’явилися на безлюдному березі озера Алмазного, що біля  вулиці Крайньої, й почали збирати, мабуть, кинуті папірці. У парку навпроти торгово-економічного університету кілька осіб вантажили опале листя на  причіп трактора. Заходи з благоустрою в усіх навчальних закладах також проводилися за маршрутом автобуса з поважними чиновниками. Спочатку відмахнувся від думки про показуху перед вищим керівництвом. Мовляв, головне – результат, прибрана територія. Коли проїздили повз школу №39 на вулиці Волкова, за свій висновок стало соромно. Учні судячи з усього, дуже швидко справилися із прибиранням території школи. Та як тільки з’явився кортеж, діти, які вже відпочивали навколо купок опалого листя, заворушилися. Звернув увагу на дівчинку 10 – 11 років,  яка схопилася і почала нахилятися, начебто збираючи папірці. Їх там не було, тож дитя рвало зелену травичку й складало у жменьку. Стало соромно за тих, хто навчив ту дівчинку так чинити при появі високого керівництва, і стало прикро, що не позбавилися самі совкової показухи й дітей  своїх до неї змалечку привчаємо.