Мережі потребують оновлення

Свого часу, коли забудова столиці велася трохи повільнішими темпами, у нових мікрорайонах спочатку прокладали всі інженерні мережі, а вже потім зводили житло. Нині ж інтенсивна забудова лівого берега збільшила навантаження на існуючі водопровідні мережі. Зниження тиску призвело до відсутності води на верхніх поверхах житлових будинків у період максимального водорозбору. Це – одне з найболючіших питань галузі, зазначив під час розширеної колегії КМДА начальник Головного управління комунального господарства Михайло Шпарик.

Проте в міському господарстві проблемних питань і без цього вистачає. Скажімо, із 4060 кілометрів водопровідних мереж 830 кілометрів уже повністю вичерпали амортизаційний термін. Це означає, що їх потрібно оновлювати. Те саме стосується 800 кілометрів каналізаційних мереж – 31,6 відсотка від загальної довжини. Зрозуміло, що прорив каналізації призведе до екологічної катастрофи. Головний міський колектор в експлуатації вже понад 40 років. У окремих місцях він на 100 відсотків зношений, через що будь-якої миті може виникнути аварійна ситуація. Аби цього не сталося, «Київметробуд» веде будівництво другої нитки колектора завдовжки майже 10 кілометрів, паралельної до головної.

«Вечірка» повідомляла про те, що постановою Кабміну Києву передано острів Великий поблизу Вишгорода. Нагадаємо, що посеред цього острова є озеро, з якого планувалося здійснювати водозабір для столичного водогону. Вода в цьому озері чиста, бо профільтрована через пісок острова. Однак Вишгородська райрада постанову уряду не виконала і не передала Києву острів.

Ще однією проблемою є мулові поля Бортницької станції аерації – там накопичуються всі відфільтровані з каналізаційних стоків результати життєдіяльності киян. Проектна потужність цих полів – 3,5 млн. кубометрів мулу, а накопичилося його вже вдвічі більше. За словами Михайла Шпарика, є лише два варіанти розв’язання цієї проблеми. Просити адміністрацію Київської області про виділення під мулові поля 128 га землі, або ж – будувати мулоспалювальний завод.

Постійна комісія Київради з питань екологічної політики, за словами її голови Анатолія Коваленка, погодилася з пропозицією колег із комісії з житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу про необхідність виділення з міськбюджету 100 тис. грн. на розробку техніко-економічного обґрунтування утилізації мулу. «Київводоканал», у підпорядкуванні якого перебуває Бортницька станція аерації, вважає найперспективнішим спалювання мулу з одночасним виробництвом теплової та електричної енергії. Вартість такого заводу – 120 – 150 млн. доларів.

Перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко запропонував негайно проконтролювати включення цих нагальних питань до плану соціально-економічного розвитку Києва на наступний рік, аби на сесії Київради, що відбудеться 26 жовтня, під час обговорення проекту бюджету на 2007 рік передбачити фінансування відповідних робіт.