Якою буде Земля через 50 років?

Зміни в кліматі планети є незворотніми, а загальмувати їх може лише швидке потепління. Таким є попереднє послання чергової Доповіді ООН щодо стану клімату, над якою впродовж п\'яти років працювали сотні міжнародних експертів. Остаточна доповідь побачить світ у лютому 2007 року.

Підсумок цієї роботи можна сформулювати так: якщо шість-сім років тому науковий світ сперечався щодо того, чи танутимуть льоди Арктики, чи підійматиметься рівень води в Світовому океані, то тепер ідеться лише про швидкість цих процесів. Цього разу фахівці оперували точнішими даними, й стало цілком очевидно: ще ніколи в історії планети клімат не теплішав такими темпами. Те, що в цьому винні парникові гази, тобто, викиди, спричинені людиною, напевне не стане сенсацією цієї доповіді.

У деяких німецьких виданнях з\'явилися конкретні цифри: нині концентрація в атмосфері двоокису вуглецю, метану та азоту є найвищою за останні 650 тисяч років. До кінця нинішнього століття середня атмосферна температура може підвищитися на три градуси за Цельсієм. До 2050-го в Альпах розтануть усі середні льодовики, й на 70 відсотків зменшаться великі.

Якщо ми істотно не зменшимо кількість парникових викидів – не на якихось 5-7, а на цілих 60 відсотків, – то впродовж нинішнього століття блакитна планета зміниться до невпізнання. І це буде помітно навіть із космосу, бо води Арктики цілком звільняться від «вічного» льоду, тобто, біла шапка на північному полюсі Землі зникне. Не виключено, що навіть раніше, аніж за 50 років.